Samenwerking AH en Klaas Puul voor duurzamere tropische garnalen

Foto: Pixnio / Jon Sullivan

Albert Heijn stapt in april als eerste super over op een transparante en duurzamere tropische garnalenketen. Hiervoor wordt samengewerkt met leverancier Klaas Puul uit Volendam, diervoedingsbedrijf Nutreco en de vaste tropische garnalenkwekers inĀ  Ecuador.

Voor Albert Heijn past deze samenwerking bij de ambitie om verder te verduurzamen. Zo wil de keten de ecologische voetafdruk van producten in verse en houdbare ketens halveren in 2030. Met deze samenwerking bereikt AH naar eigen zeggen ‘een nieuwe mijlpaal in de tropische garnalenketen’. Het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen is een belangrijk onderdeel van de afspraken. Dit wordt gedaan op de garnalenkwekerij en ook in de samenstelling van het voer dat uitsluitend gemaakt wordt van ontbossings- en landconversievrije soja.

Minder vis nodig

Garnalenvoer bevat naast soja meestal vismeel en visolie. Visolie wordt deels vervangen door het plantaardige algenolie. Het vismeel zal deels vervangen worden door insectenmeel. De vis- en visolie worden gewonnen uit gevangen vis. Door deze bestanddelen te vervangen hoeft er minder wilde vis te worden opgevist om het voer te maken. Alle vis die wel gebruikt wordt voor het garnalenvoer komt uit bijproducten van de visverwerking van gecertificeerde visserijen. Dit zorgt voor een positieve impact op visbestanden en de biodiversiteit van oceanen. De tropische garnalen die Albert Heijn uit Ecuado haalt, worden minder intensief gekweekt. Minder intensief betekent meer ruimte voor de tropische garnaal.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen