Alarmbellen af bij CDA wegens nadering kunstmestfabriek

Foto: Google Maps

Het CDA ziet met gefronste wenkbrauwen toe hoe Zaanse woningbouwplannen in gevaar komen door de vestiging van bedrijven in het Westelijk Havengebied in Amsterdam en door de plannen van windmolens bij de Noorder IJplas.

De aangekondigde verhuizing van de kunstmestfabriek ICL naar de OBA Bulk Terminal aan de Westenhavenweg is wederom een voorbeeld van de hoofdstedelijke gewoonte om problemen op de schuiven richting de fysieke grens met de buren, ziet het CDA. Dat wil morgen van het college horen hoe dat hier tegenaan kijkt. Wanneer en hoe is er gereageerd op het verplaatsen van ICL Fertilizers Europe richting Zaanstad? Of kwam het als een verrassing en wat was daar dan de reactie op?

Stappen aankondigen

De partij wil ook helder krijgen welke belemmeringen en risico’s er op Zaanstad afkomen door de verplaatsing van een bedrijf dat op de huidige locatie voor nogal wat overlast zorgt en daar bovendien Amsterdamse woningbouw in de weg zit. Het CDA gaat zelfs al verder met de vraag hoe het college tegenover juridische stappen of het aankondigen van mogelijke schadeclaims gaat om de vestiging van ICL tegenover het Hembrugterrein te dwarsbomen. Eerder blokkeerde Amsterdam al woningbouw op Hembrug door het bestemmingsplan te laten vernietigen, redeneert het CDA, dus andersom moet dat ook kunnen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen