Chocolaterieën floreren in ons land: honderden erbij

Het onderkomen van Blik op de Zaan.
Het onderkomen van Blik op de Zaan.
Foto: Google Street View

Wie de Zaanstreek zegt, zegt ook chocolade met grote namen als Cacao Grootes en Chocolaad, Pette, Arriba en uiteraard Verkade. En de lekkermij raakt allesbehalve uit de mode: in de afgelopen jaren zijn er in ons land een paar honderd ondernemers gestart die veelal zelfgemaakte chocoladeproducten verkopen.

De Kamer van Koophandel meldt dat het aantal ondernemingen in luxe chocolade sinds 2017 met bijna 30 procent is toegenomen. Volgens de KvK stonden in 2017 ruim 950 ondernemingen ingeschreven en waren het er begin dit jaar ruim 1200. Vooral in coronatijd kwamen er veel chocolaterieën bij, de meeste (504) in Noord- en Zuid-Holland. Als ook naar het aantal inwoners wordt gekeken, staan naar verhouding veel chocoladezaken in Zeeland en Limburg, met respectievelijk 9,8 en 9,7 chocolaterieën per 100.000 inwoners. In Flevoland (4,6), Overijssel (4,8) en Drenthe (4,8) is het aanbod het laagst.

Zaanse makers

Onderneemster Sabien Poutsma zag als mede-eigenaar van het Cacaolab op de Zaanse Schans als gevolg van corona de zaak op de fles gaan, maar begon in hetzelfde pand van voren af aan: daar werd Blik op de Zaan geboren. Naast de chocolade staan daar echter nu ook de pinda en blik centraal. In Wormerveer staat  chocoladefabriek De Euforij, die gebruikmaakt van alle ingrediënten en middelen die historisch gezien in de Zaanstreek te verkrijgen zijn om de unieke smaak te behouden. De Zaanstreek is daarmee niet alleen nog steeds een plek waar het af en toe ruikt naar cacao, maar waar er ook nog volop van genoten wordt.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen