Nieuwe ronde in het gevecht tegen de ja/ja-sticker

Foto: Twitter

De folderbranche heeft de gemeente Amsterdam gedagvaard over invoering van de ja/ja-sticker. Sinds begin dit jaar worden reclamefolders in de hoofdstad alleen nog in van een dergelijke mededeling voorziene brievenbussen gedaan. Zaanstad volgt in januari 2019.

De brancheorganisaties MailDB, Spotta en het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen vinden dat de invoering van de sticker onzorgvuldig is gebeurd, dat de belangen van grafische bedrijven, winkeliers en verspreiders worden geschaad en dat er sprake was van ‘onjuiste milieuclaims’ ter rechtvaardiging van de maatregel. Zo wijst KVGO erop dat bijna alle folders zijn gemaakt van gerecycled papier, waardoor er geen sprake zou zijn van het redden van 6000 bomen per jaar zoals door het stadsbestuur gezegd wordt.

Verwarrend

De brancheorganisaties stellen ook dat zowel inwoners als bezorgers de situatie verwarrend vinden. Er zouden fouten worden gemaakt in de bezorging omdat bezorgers niet de tijd hebben gekregen om aan het nieuwe systeem te wennen.

De rechter bepaalde afgelopen november dat Amsterdam door mocht gaan met de ja/ja-sticker. Tegen dat besluit is nu beroep aangetekend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen