Gall & Gall heroverweegt gebruikmaking uitgesteld betalen

In de winkel moet contant worden afgerekend.
In de winkel moet contant worden afgerekend.
Foto: Google Street View

Ahold Delhaize-dochter Gall & Gall gaat het uitgesteld betalen van alcoholische dranken via de betaaldienst Klarna heroverwegen nadat RTL Nieuws onrdekte dat veel grote slijters deze service aanbieden. Dat is gevaarlijk, vinden onder meer Jellinek en het Trimbos-instituut, omdat dit overmatig drinken aanmoedigt.

Het uitstellen van de betaling bevordert dat er online meer alcohol wordt besteld dan mensen zonder deze mogelijkheid hadden gedaan, zegt ook de Stichting Alcoholpreventie. Vorig jaar is de Alcoholwet aangepast en zijn daarin strengere regels opgenomen die prijsacties en hoge kortingen op alcoholische dranken verbieden om te voorkomen dat mensen meer drank kopen dan zij van plan waren. Het uitgesteld betalen leidt tot het tegenovergestelde.

Marktleider

Marktleider Gall & Gall werkt online samen met de financiƫle dienstverlener Klarna. Dit bedrijf betaalt de rekening namens de klant, en Gall & Gall laat de bestelling vervolgens aan huis bezorgen. De klant heeft 30 tot 60 dagen de tijd om de factuur te voldoen aan Klarna, dat hiervoor 1,95 euro in rekening brengt. Als de betaling na diverse herinneringen uitblijft, rekent Klarna boetes van 7,50 euro tot 13,50 euro en kunnen de kosten uiteindelijk oplopen tot vijftien procent van de aankoopwaarde.

Wijnvoordeel.nl, dat gebruikmaakt van de bnpl-app Riverty, rekent vooraf helemaal geen kosten voor uitgesteld betalen. Maar zodra een klant in gebreke blijft bij Riverty en niet op tijd betaalt, volgen ook hier incassokosten met een minimum van 40 euro. Ook Drankgigant.nl, naar eigen zeggen ‘online de grootste slijterij’ en concurrenten zoals Grapedistrict.nl, Drankstunter.nl, Topdrinks.nl en Neleman.org werken samen met Klarna of Riverty.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen