Maatregelen om invloed VvE’s op openingstijden winkels in te dammen

Foto: Pixabay

Het kabinet komt met wettelijke regels tegen de verplichte openstelling van winkels. Dit moet het recht van ondernemers garanderen om zelf keuzes te maken over openingstijden, zo heeft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat aangekondigd.

Er moet een einde komen aan de praktijk dat winkeliers door bijvoorbeeld een besluit van de Vereniging van Eigenaren (VvE) ongewild open op zondag of koopavonden de deuren moeten openen.

Volgens Keijzer blijft ‘afspraak is afspraak’ gelden als een ondernemer en een verhuurder in een contract overeengekomen zijn dat een winkel op koopavond open is. Maar het door anderen eenzijdig wijzigen van openingstijden met daaraan boetes gekoppeld, moet tot het verleden gaan behoren.

Fietsenwinkel

Onlangs had een fietsenwinkel in Groningen een flinke strop nadat hij zich niet aan de verruimde openingstijden van winkelcentrum Paddepoel had gehouden. In de VvE was afgesproken dat de winkels daar langer open moesten op donderdag, zaterdag en zondag. De eigenaren hielden zich er niet aan, betaalden boetes niet en wilden uit de VvE stappen.

De rechtszaak tegen de VvE werd verloren en dat kostte de ondernemers tenminste 23.000 euro. Keijzer wil voorkomen dat deze praktijk ook elders gemeengoed wordt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen