Geluidsmetingen bij ‘lawaaischip’ in Alaskahaven

Foto: Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied gaat tussen 21:00 en 04:00 uur  geluidsmetingen uitvoeren bij het schip dat momenteel ligt aangemeerd in de Alaskahaven. Het doel is om bepalen wat relevante geluidsbronnen zijn. Met de inzichten uit de metingen wordt gezocht naar structurele oplossingen voor de geluidsoverlast.

Deze week is een nieuw schip aangemeerd in de Amsterdamse haven dat gebruikmaakt van eigen generatoren voor stroom en verwarming. Er wordt vanavond en de komende nacht zowel dichtbij het schip gemeten als op grotere afstand. De exacte locatie is afhankelijk van de windrichting. Met name het weekend van 22 en 23 oktober kregen de Omgevingsdienst en Port of Amsterdam veel – ongeveer 300 – meldingen uit de Zaanstreek vanwege geluidsoverlast door schepen in het westelijk havengebied.

TMA Logistics

Door de zuidelijke windrichting hadden vooral inwoners van Westzaan en Zaandam veel last van het geluid. Inspecteurs van het havenbedrijf als de omgevingsdienst zijn afgelopen weekend ter plaatse geweest in de haven en in Westzaan en hebben vastgesteld waar het geluid vandaan kwam. Bronnen van overlast waren de generatoren van diverse schepen die aangemeerd lagen bij het bedrijf TMA Logistics. De schepen hebben stroom nodig voor licht en verwarming aan boord, maar ook om de kranen voor het laden en lossen van schepen te gebruiken. Omdat daar geen walstroom is, zijn de schepen aangewezen op hun generatoren.

Onverklaarde toename

In het verleden ontving de omgevingsdienst weinig meldingen van overlast door schepen bij TMA Logistics die hun generatoren gebruikten. Wat de huidige toename van het aantal meldingen veroorzaakte, is niet bekend. Het lijkt erop dat een combinatie van weersomstandigheden en andere geluidsbronnen voor versterkt geluid heeft gezorgd. Met de inzichten uit de metingen wordt gezocht naar een oplossing. Heeft u overlast van een schip, dan kunt u dit hier melden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen