Onderzoek naar voorkomen overlast door geluid van schepen

Overlastmeldingen op de kaart van de omgevingsdienst.
Overlastmeldingen op de kaart van de omgevingsdienst.
Foto: ODNZK

Dat een irritante brom producerend schip vertrekt uit het Westelijk Havengebied is geen garantie voor een ongestoorde nachtrust aan de overkant van het kanaal. De ene boot gaat, de andere komt.

Vanaf vrijdagavond kwamen er vooral uit Westzaan veel klachten binnen bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied over geluidsoverlast. Het probleem leek aanvankelijk te liggen bij de aggregaat van een schip in de Alaskahaven. Dat vertrok op zaterdag om 11:30 uur, maar ’s nachts kwamen er opnieuw erg veel klachten binnen over geluidsoverlast. Een inspecteur van de dienst herleidde deze brom tussen alle geluid afkomstig van het Amsterdam Dance Event in Zaandam, het Westelijk Havengebied en de Houthavens opnieuw tot een aangemeerd schip, dat vanochtend weer vertrekt.

Blijven melden

‘Dit is helaas geen oplossing voor de lange termijn. Wat die oplossing wel moet zijn gaan we verder onderzoeken. Daar kunnen we nu helaas nog geen uitsluitsel geven. We blijven hierover ook in gesprek met de Port of Amsterdam,’ laat de omgevingsdienst weten. Die roept mensen die geluidsoverlast ervaren op om die te blijven melden, omdat dit belangrijk is voor het opsporen van de oorzaak. ‘Wij kunnen dan metingen doen op de plekken waar de overlast te horen is.’ Overlast melden kan hier.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen