Met vereende krachten werken aan meer zonnedaken

Foto: Publicdomainpictures.net

De Initiatiefgroep Duurzaamheid Zaanstad wil in korte tijd het aantal zonnepanelen op nu nog ‘braakliggende’ daken van panden op de bedrijventerreinen vergroten. Die worden volgens de organisatie nu nog te weinig benut, ondanks de mogelijkheden voor subsidie.

De initiatiefgroep bestaat uit een vertegenwoordiging van ondernemersvereniging Ondernemers Verenigingen Zaanstad Zaandam Zuid, Zaanstad Noord en Zaanstad Maakstad, aangevuld met de Green Business Club en energiecoöperatie Saenz. De gemeente Zaanstad en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied steunen het initiatief. Pas de laatste paar maanden is er sprake van een toenemende belangstelling en stijgt het aantal aanvragen voor panelen, aldus de organisatie.

Nieuwe aanvragen

De aanvragen worden gecoördineerd door de lokale energie coöperatie Saenz. Dat de aanvragen de laatste maanden zijn gestegen is een uitvloeisel van de gestegen energieprijzen, maar nog steeds gaat het de initiatiefgroep te langzaam om de gestelde doelen te bereiken. De aanvragen voor 2022 zijn inmiddels gesloten, maar vanaf november kunnen nieuwe aanvragen voor subsidie voor de plaatsing van zonnepanelen gedaan worden. In totaal is voor 2023 door de provincie een bedrag van 200.000 euro subsidie toegekend voor de bedrijventerreinen Achtersluispolder, Westerspoor, Molletjesveer en Noorderveld. Voor Zuiderhout loopt nog een aanvraag.

Daarnaast is in een gecoördineerde actie van de Green Business Club Zaanstad een bedrag van 240.000 euro aan provinciale subsidies opgehaald voor verschillende herstructurerings- en duurzaamheidsprojecten in 2022. Onder andere zijn door de inzet van de Green Business Club middels het project Zon op Zaan in 2021 14.000 zonnepanelen op diverse locaties geplaatst.

Opslag

De initiatiefgroep bekijkt nu samen met de ondernemers ook de mogelijkheden om opgewekte energie van zonnepanelen op te slaan op bedrijventerreinen. Het landelijke elektriciteitsnetwerk zit vol, maar de lokale stroomvoorziening hoeft niet via de landelijke kabels te gaan. Zo kan in Zaanstad opgewekte elektriciteit in Zaanstad benut worden.

Overkappingen

Daarnaast wil de initiatiefgroep binnenkort in gesprek met de eigenaren van grote parkeerterreinen op bedrijventerreinen om middels een overkapping met zonnepanelen energie op wekken en op te slaan. Daarmee kunnen bijvoorbeeld de laadpalen voor elektrische auto’s en vrachtwagens van bedrijven gevoed worden. Een voorbeeld van een dergelijke oplossing zou mogelijk zijn op het parkeerterrein bij de Stormhoek op bedrijventerrein Zuiderhout, waar onder andere KFC en McDonald’s gevestigd zijn.

Geen verplichting

Om echt alle daken vol te krijgen wil de initiatiefgroep eerst in gesprek met de bedrijven. In Utrecht wordt door de gemeente al gewerkt aan een verplichting voor bedrijven om zonnepanelen te plaatsen, maar zover willen de initiatiefnemers op dit moment nog niet gaan. Wel zal de komende maanden via mailingen en publiciteit gepoogd worden het aantal investeerders aanmerkelijk te vergroten. Vanuit het Rijk en Noord-Holland komen per januari 2023 nog meer subsidiemogelijkheden beschikbaar, onder andere voor de energieopslag op bedrijventerreinen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen