‘Energienota winkelier van 2900 naar 17.400 euro per maand’

Foto: Wikimedia / G. Lanting

Voorzitter Rob Karst van de werkgroep duurzaamheid van de Ondernemers Vereniging Zaandam Zuid is geschrokken van de boodschap van energiecorporatie Saenz dat de leden rekening moeten houden met een verhoging van vier tot vijf maal de huidige maandtermijn. Ook een ronde langs ondernemers in Krommenie en Assendelft stemde allesbehalve vrolijk.

Uit 62 gesprekken (38 fysiek en 24 telefonisch) met eigenaren van winkels op het Rosariumplein, de Noorder- en Zuiderhoofdstraat, in de Kaaikhof en aan de Dorpsstraat doemde een waar spookbeeld op. Karst maakte een samenvatting van alle antwoorden die hij kreeg op vragen over de energierekening en de gevolgen daarvan. Eén conclusie: bij bakkerijen, slagerijen en winkels waar producten verkocht worden die koel bewaard moeten worden vallen de grootste klappen. Hier gaat de maandrekening drie tot vijf keer over de kop. ‘Concreet liet iemand mij het maandtarief van begin dit jaar zien: 2900 euro. Vanaf 1 juli is dit verhoogd naar 17.400 euro,’ schrijft hij.

Dorpshuis dicht

In totaal 44 van zijn gesprekspartners hebben dit jaar al een nieuw contract gekregen of hebben een contract dat nog dit jaar afloopt. Vijf van de respondenten gaven aan waarschijnlijk gedwongen te moeten stoppen en 20 winkeliers verwachten in 2023 in  financiële problemen te komen. Veel kleine winkels zoals de kappers, een sportwinkel en schoenen- en kledingverkopers hebben nieuwe contracten met verhogingen tussen de 75 en 100 procent.

Voor de meesten is de verhoging vooralsnog niet onoverkomelijk, aldus Karst. Voor  dorpshuis De Horn in Krommeniedijk is dat een ander verhaal. Dat ontving afgelopen week de nieuwe maandtermijn voor energie en wordt nu geconfronteerd met een rekening van 1800 euro per maand in plaats van 500. Volgens voorzitter Bab Meijns is het daarom niet meer mogelijk het dorpshuis open te houden.  

Oplopende salarissen

Wat Karst verder opviel in zijn gesprekken was dat alle winkeliers de kosten van inkoop en van verpakkingsmaterialen vaak fors zagen stijgen, zonder die te kunnen doorberekenen aan de klanten. Bij 35 respondenten begint de laatste twee maanden de omzet terug te lopen en veel winkeliers maken zich zorgen over de nieuwe CAO’s en de daarin afgesproken oplopende salarissen van medewerkers. Ongeveer de helft van de winkeliers zei de laatste maanden geïnvesteerd te hebben in duurzaamheid. Met name ledverlichting en de aanschaf van elektrische kachels werden daarbij genoemd.

Van een grotere omvang zijn de meer dan 100 ondernemingen op de bedrijventerreinen van de Achtersluispolder, Zuiderhout, Westerspoor, Molletjesveer en Noorderveld die zijn worden bediend door Saenz. Ook daar zijn de zorgen groot.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen