Motie D66 en CU om Zaanferry in de vaart te houden

De elektrische boten zijn speciaal voor de Zaan gebouwd.
De elektrische boten zijn speciaal voor de Zaan gebouwd.
Foto: Rederij Lee

D66 en de ChristenUnie komen donderdag met een motie om de Zaanferry in de vaart te houden. Het college wil de subsidie stopzetten en ‘nieuwe mogelijkheden voor vervoer over water’ onderzoeken, omdat het huidige contract met Rederij Lee de gemeente te veel geld kost. Een petitie om de veerdienst te behouden werd ruim 1800 keer getekend.

De twee fracties stellen dat de Zaanferry na de moeilijke coronajaren ‘dit seizoen steeds beter gevonden wordt door een groeiende en zeer diverse groep gebruikers uit zowel de Zaanstreek als de rest van de wereld’. Dit jaar worden zo’n 10.000 passagiers bediend, die tussen Wormerveer en Amsterdam – met een over- of opstap in Zaandam – varen. Als de gemeenteraad niet vóór 1 oktober met een financiële toezegging aan Rederij Lee over de brug komt, worden de speciaal voor de Zaan gebouwde elektrische boten  verkocht en verdwijnt een eventuele doorstart daarmee uit het zicht.

Twee ton nodig

Er is 200.000 euro nodig om de huidige dienstregeling met een jaar te kunnen verlengen en D66 en de CU stellen voor om in gesprek te gaan met de gemeente Amsterdam en de provincie over een bijdrage uit die hoek. Een uitbreiding van de dienstregeling waar  een gemeentelijke subsidie van drie ton voor nodig zou zijn, is voor de partijen vooralsnog niet aan de orde. De ferry vaart nu tussen 1 mei en 1 oktober van donderdag tot en met zondag met meerdere afvaarten.

Toegevoegde waarde

Daarmee vervult de veerdienst volgens Flip Hoedemaeker (D66) en Hanneke Veurink-Malda (CU) een functie met toegevoegde waarde op zowel maatschappelijk, recreatief, toeristisch, cultureel en industrieel historisch als economisch vlak. Ook stellen ze dat vervoer over water in de toekomst nog veel belangrijker gaat worden vanwege de ontwikkelingen op het Hembrugterrein en later in de Achtersluispolder. Nu alles afbreken en straks weer van voren af aan beginnen zien de twee als een gemiste kans.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen