Fors minder WW-uitkeringen terwijl werkloosheid oploopt

Foto: PxHere / Mohamed Hassan

Het UWV zag het aantal WW-uitkeringen dit jaar fors dalen in vergelijking met een jaar eerder en in Zaanstad was de daling zelfs 38,3 procent, een record. Tegelijkertijd laat het CBS weten dat de werkloosheid in augustus opnieuw is toegenomen, vooral onder jongeren.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek stond 3,8 procent van de beroepsbevolking (zo’n 378.000 mensen) in augustus aan de kant. Gemiddeld over de afgelopen drie maanden kwamen er 18.000 mensen zonder betaald werk bij. Meer mensen gingen op zoek naar werk, maar vonden geen baan. Ook het baanverlies nam toe. Het aantal werkenden van vijftien tot 75 jaar nam in de afgelopen drie maanden voor het eerst sinds mei 2021 licht af, met gemiddeld 3000. De toename van de werkloosheid leidde niet tot meer WW-uitkeringen: het UWV registreerde eind augustus 152.000 lopende WW-uitkeringen, waarvan 1378 in Zaanstad.

Niet-beroepsbevolking

In augustus hadden 3,7 miljoen mensen om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,3 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct beschikbaar zijn voor werk. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Het gaat daarbij voornamelijk om mensen die met pensioen zijn of die niet kunnen werken vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid. In de laatste drie maanden is deze niet-beroepsbevolking met gemiddeld 9000 per maand afgenomen.

Reacties

Cookieinstellingen