Schatting dat 70 procent streekvervoer vandaag niet rijdt

Foto: Wikimedia / Willem 90

Zo’n 70 procent van de dienstregelingen in het streekvervoer wordt vandaag vanwege de landelijke staking niet gereden, is de inschatting van FNV-bestuurder Marijn van der Gaag. Volgens hem staken vrijwel alle FNV-leden om hun eisen voor betere werkomstandigheden kracht bij te zetten.

De FNV heeft de stakingen uitgeroepen om de lonen omhoog te krijgen, en ook wil de bond dat er meer personeel bijkomt en dat de werkdruk minder wordt. Niet al het personeel staakt. Door vakbond CNV is een nieuwe CAO getekend die tot eind dit jaar loopt. Maar de FNV was niet tevreden over het loonbod en andere voorwaarden. In het streekvervoer werken ongeveer 13.000 mensen. Meer dan 6000 daarvan zijn lid van de FNV, zegt Van der Gaag.

Reisplanners checken

De schatting dat van de dienstregelingen in Nederland 70 procent wegvalt is een gemiddelde, legt hij verder uit. Op sommige plekken zal er meer rijden, bijvoorbeeld omdat daar meer CNV-leden rijden of mensen die onder een andere CAO vallen. En op andere plekken zal er meer uitval zijn.  Van der Gaag noemt het onlogisch dat de overige 30 procent van de dienstregelingen nog wel wordt gereden. ‘Wat is de functionaliteit daarvan? Je komt nergens op uit als de dienstregeling op veel plekken stilligt.’ Vervoerders roepen reizigers op om kort van tevoren de reisplanners te checken.

Reacties

Cookieinstellingen