NS dreigen met de rechter bij staking van spoorpersoneel

Foto: PxHere / CC0

De Nederlandse Spoorwegen dreigen naar de rechter te stappen als de vakbonden gaan staken. Volgens het spoorbedrijf kunnen acties ‘zeer schadelijke gevolgen’ hebben, onder meer voor reizigers die sterk afhankelijk zijn van vervoer per spoor. Vandaag liep het ultimatum van de bonden af, maar NS zeggen niet in te kunnen gaan op de eisen.

In een reactie op het ultimatum geven NS aan juist het gesprek te willen voeren. ‘We zien op dit moment nog voldoende aanknopingspunten om het CAO-overleg voort te zetten en op verschillende onderdelen verbeterde en gewijzigde afspraken te maken.’ De vakbonden en NS onderhandelen al enige tijd over een nieuwe CAO,  maar de partijen zijn na vijf rondes nog niet nader tot elkaar gekomen. Vorige week kwamen de bonden daarom met een ultimatum, waarin ze het bedrijf een week de tijd gaven om akkoord te gaan met hun eisen. ‘Anders volgen er op korte termijn acties en stakingen,’ liet FNV-bestuurder Henri Janssen toen weten.

Een woordvoerder van de FNV laat ook namens de vakbonden CNV en VVMC weten dat de bonden zich buigen over een reactie. Het is vooralsnog dus onbekend of de bonden akkoord gaan met het voorstel van de NS om verder te praten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen