NS-personeel vrijwel unaniem tegen CAO-bod: acties op komst

Foto: Wikimedia / Fantaglobe11

Bijna unaniem (met 96 procent van de stemmen) hebben de leden van FNV Spoor het CAO-bod van NS afgewezen. Acties en stakingen op het spoor lijken daardoor onvermijdelijk geworden. ‘Na vijf moeizame onderhandelingsrondes was er zo’n onoverbrugbare kloof tussen onze CAO-eisen en het bod van NS dat wij volledig uitonderhandeld waren,’ aldus de vakbond.

Zo eisen de leden van FNV Spoor automatische prijscompensatie zodat ze er niet in koopkracht op achteruit gaan plus een verbetering van de koopkracht van 100 euro per maand. NS komen niet verder dan een loonbod van acht procent over een periode van 2,5 jaar (3,2 procent per jaar). Daarmee gaan medewerkers er met de hoge inflatie fors in koopkracht op achteruit. Verder weigeren NS concrete afspraken te maken om de maximale pensioenopbouw terug te brengen en om de RVU-regeling naar de wettelijke maximale looptijd niet verlengen. Daarnaast weigeren NS afspraken te maken waarmee de medewerkers in sociale en gezonde roosters kunnen werken, zoals minder weekenden en eerder stoppen met nachtarbeid.

Werkdruk

Als laatste is er de weigering om de jeugdloonschalen uit de CAO te halen, waarmee het spoorbedrijf het volgens de FNV zichzelf alleen maar lastiger maakt om de mede door het grote personeelstekort de laatste tijd enorm oplopen werkdruk te verlichten. ‘Het lijkt erop dat NS hiermee bewust de vacatures in stand wil houden en de negatieve gevolgen, zoals aanhoudende werkdruk, te veel bijsturing, te volle diensten, werken in sociaal onveilige situaties en lange wachtrijen voor de loketten, door de medewerkers wil laten dragen,’ is het vernietigende oordeel van de bond.

Reacties

Cookieinstellingen