Bromeliabedrijf Assendelft wil langer door met lozen van brijn

Foto: Google Street View

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft een verzoek voor de verlening van een maatwerkvoorschrift ontvangen van het bedrijf Corn. Bak BV aan de Dorpsstraat 11-B in Assendelft. Dat mag in afwijking van het wettelijke verbod brijn in de bodem lozen.

Door het opleggen van maatwerkvoorschriften kan het bevoegd gezag afwijken van de algemene regels voor milieubelastende activiteiten. Daarbij wordt rekening gehouden met de situatie ter plekke of met de locatie van een bedrijf. Brijn is een restproduct als grondwater geschikt wordt gemaakt voor bepaalde (agrarische) toepassingen zoals gietwater voor tuinbouwproducten of voor de drenking van vee. In Assendelft gaat het om productveredeling, -vermeerdering en -levering van jonge bromelia’s en tropische potplanten.

Hoog zoutgehalte

Brijn heeft een relatief hoog zoutgehalte en mag niet in de bodem worden geloosd. Als men brijn toch wil lozen, is daarvoor maatwerk nodig en legt het bevoegd gezag eisen vast. De initiatiefnemer moet daarvoor de gevolgen van de lozing voor het milieu in kaart brengen. Eén van de gevaren die het lozen van brijn met zich meebrangt is verzilting van de bodem.

Alternatieven

De Technische commissie Bodembescherming heeft in een advies aan de minister aanbevolen om terughoudend te zijn met het lozen van brijn. Er is een goede motivering voor nodig en de initiatiefnemers moeten op zoek naar alternatieven. De bekendmaking van de omgevingsdienst is nog niet meer dan een mededeling en het verzoek en de bijbehorende stukken zijn nog niet in te zien. Dit kan pas als er een besluit genomen is over het verzoek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen