Petitie voor in de vaart houden van Zaanferry gestart

Foto: Twitter / Martijn van den Dongen

Pablo Kuipers is namens de actiegroep Behoud de Zaanferry een petitie gestart die inmiddels al ruim 100 keer is getekend. Het toeristische veer tussen Wormerveer en Amsterdam, met een overstap in Zaandam moet waar mogelijk verder ontwikkeld worden door er alsnog subsidie beschikbaar voor te stellen, vinden de ondertekenaars.

Het vanaf het water beleven van de historische, industriƫle oevers van de Zaan en het IJ, een bakkie doen in de Zaanbocht of in Amsterdam, het ontdekken van de Zaanse Schans of het Hembrugterrein is volgens de liefhebbers van de Zaanferry een ervaring die niet mag stoppen. Ook de Zaanse politiek draagt de voorziening een warm hart toe, maar in het nieuwe collegeakkoord staat dat de Zaanferry in zijn huidige vorm stopt. Er moet te veel gemeentelijke subsidie bij om hem in de vaart te houden. De veerdienst moet commercieel worden en de gemeente zo jaarlijks 180.000 euro besparen.

Niet rendabel

Volgens de actiegroep die deze gang van zaken probeert te voorkomen wordt de Zaanferry na de coronaperikelen dit seizoen juist ‘goed en steeds beter gevonden wordt door een groeiende en zeer diverse groep gebruikers uit zowel de Zaanstreek als de rest van de wereld’. De ferry word nu uitgebaat door Rederij Lee, die daar zonder de financiĆ«le ondersteuning door Zaanstad naar eigen zeggen geen kans toe ziet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen