Financiële situatie Werkom onzeker en bron van zorg

Foto: Pixabay / Rupeshtelang

Zeven fracties hebben een motie getekend die ervoor moet zorgen dat Werkom geen bodemloze put wordt. Het bureau Berenschot doet momenteel onderzoek naar de financiële vooruitzichten van het leer- en werkbedrijf van Zaanstad en Purmerend, maar aan de raad wordt voorafgaand aan de uitkomsten daarvan gevraagd de gewijzigde begroting voor 2022 goed te keuren. Dat is een dilemma.

De PvdA, GroenLinks, de ChristenUnie, Democratisch Zaanstad, de Partij voor Ouderen en Veiligheid, Denk en de PVV schrijven te erkennen dat Werkom een belangrijke functie heeft, maar weten ook dat de financiële toekomst onzeker is. Voor dit jaar werd in eerste instantie gerekend op een tekort van 315.933 euro, maar in de gewijzigde begroting is het gat gegroeid tot 1.014.000 euro. Dat maakt de zeven partijen er niet gerust op dat Werkom financieel stabiel is.

Curatele

De uitkomst van het onderzoek van Berenschot wordt ‘mogelijk’ in september verwacht en dus is de raad op het moment niet in het bezit van een volledig overzicht van de stand van zaken, maar moet wel besluiten of er een akkoord komt voor de fors naar boven bijgestelde cijfers voor dit jaar en de meerjarenraming 2024 – 2026, die ook al uitmondt in een tekort. Er niet mee instemmen leidt echter tot problemen en onzekerheid bij Werkom. De organisatie kan dan geen sluitende begroting indienen bij de provincie en kan onder curatele komen te staan.

Koerswijziging

De zeven partijen willen met de motie nog eens vastleggen dat de raad zich het recht voorbehoudt om na bestudering van het onderzoeksrapport van Berenschot alsnog een besluit te nemen dat tot een koerswijziging leidt. De opdracht aan het college luidt om ‘uiterlijk in oktober 2022 aan de hand van de uitkomsten van het Berenschot-onderzoek samen met de raad kritisch te bekijken welke aanpassingen in de koers, het verdienmodel en de organisatie van Werkom nodig zijn en daarbij ook de landelijke ontwikkelingen inzake de Participatiewet te betrekken’. En om dat standpunt door te geven aan Purmerend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen