Schiphol bestraft voor overschrijding geluidsnormen

Foto: Wikimedia / Cjh1452000

Schiphol heeft vorig jaar de geluidsnormen overschreden en moet daarom maatregelen nemen van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Op één meetpunt werd te veel geluid gemeten. Dat kwam onder meer vanwege groot onderhoud aan de Polderbaan waardoor meer vliegtuigen andere start- en landingsbanen moesten gebruiken.

Vanwege de overtreding moet Schiphol zorgen dat bij het betreffende meetpunt tot en met september niet meer dan 86 procent van de totale geluidsruimte is gebruikt, meldt de waakhond in zijn halfjaarverslag. Zo moet voorkomen worden dat daar dit jaar weer te veel lawaai gemaakt wordt. De rest van het jaar moet de luchthaven dan elke twee weken rapporteren over de beschikbare geluidsruimte. Ook moeten Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland een plan indienen om nieuwe overtredingen te voorkomen en dit plan ook uitvoeren.

Verder meldt de ILT dat dit jaar door de nasleep van corona in de eerste jaarhelft minder dan de helft van de beschikbare geluidsruimte werd benut. Ook de uitstoot van broeikasgassen bleef onder de toegestane waarden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen