Boekhandel Stumpel in Krommenie ontvangt op donderdagavond 29 augustus oudhistoricus en auteur Jona Lendering, die aan de Zuiderhoofdstraat 64 een gratis bij te wonen lezing geeft over een zeer ernstige crisis in het Nabije Oosten in de Oudheid: een turbulente periode die bekendstaat als De Zeevolken.
Evenals vorig jaar gaat het culturele seizoen van Livius weer van start bij Boekhandel Stumpel en ditmaal staat het einde van de beschaving in de Bronstijd in het Nabij Oosten, waarbij machtige koninkrijken instortten, centraal. Een periode van chaos en geweld waarbij mensen op drift raakten en immigranten werden. We kennen ze als De Zeevolken. Aan de hand van twee boeken van de Amerikaanse archeoloog Eric Cline en zijn eigen recente boek Oudheidkunde is een wetenschap vertelt Lendering over deze tijd. De aanvang is 20:00 uur en na afloop is er de gelegenheid om boeken te laten signeren. Aanmelden bij Boekhandel Stumpel of via Livius.nl.
De wereld van de Bronstijd in het Nabij Oosten bestond uit enkele machtige staten: Egypte, Babylonië, het opkomende Assyrië, de Hittieten in het huidige Turkije en de Mykeense cultuur in het westen. Rond 1200 voor Christus raakten deze grote koninkrijken in verval toen de economische basis waarop ze tot bloei waren gekomen instortte en er een ernstige crisis ontstond. Er waren klimaatproblemen, er was droogte, er was hongersnood, er was geweld. Maar de beschaving bleek toch veerkrachtig, al maakte de rijke Bronstijd plaats voor de veel armere IJzertijd.
Jona Lendering (1964) studeerde geschiedenis in Leiden en Oudheidkunde aan de Amsterdamse Vrije Universiteit. Hij nam deel aan archeologische opgravingen in Nederland en Griekenland en is auteur van verschillende boeken over de Oudheid. Lendering is als docent verbonden aan Livius, onder meer bekend van de cursussen en lezingen over oude geschiedenis en antieke religie, cultuur en literatuur die ook in Zaanstad worden gegeven. Op donderdagmiddag 26 september, 3, 10 en 17 oktober, van 13:30 tot 15:30 uur staat in Buurtcentrum de Lorzie in Wormerveer de cursus Alexander de Grote op het programma, waarin deze illustere Macedonische vorst centraal staat.