Zaanstad op koers met goede energielabels voor bijna kwart van alle woningen

18 apr , 15:00 Actueel
energielabeljpg
Energiekundig.nl

Rond de 325.000 Noord-Hollandse woningen hebben inmiddels energielabel A of hoger. Dit komt neer op zo’n 22,9 procent van het totale woningaanbod binnen de provincie. In Zaanstad is het percentage opgelopen tot 22,6. Koploper Diemen zit op 35,1 procent, tegenover slechts 11,6 procent in Heemstede. Landelijk staat Almere bovenaan met 41,9 procent. 

Dat momenteel bijna één op de 4 woningen in Noord-Holland energielabel A of hoger heeft is een flinke stijging ten opzichte van vijf jaar eerder. Toen ging het om ‘maar’ twaalf procent, blijkt uit data verzameld door Independer. 'Sinds 2015 ben je verplicht een energielabel te overhandigen bij de verkoop of verhuur van een woning. Dat label toont hoe energiezuinig een huis is: van A (zeer zuinig) tot G (energieslurpend). Binnen label A zijn er ook gradaties: A tot A++++. Hoe meer plussen, hoe duurzamer de woning. Bij het toekennen van energielabels wordt gekeken naar duurzame maatregelen zoals zonnepanelen, een warmtepomp en goede isolatie,'  zegt Pim Holstvoogd duurzaamheidsexpert bij Independer.

Bron: Independer
Bron: Independer

Hoewel steeds meer woningen een gunstig energielabel hebben is er nog veel vooruitgang te boeken. Zo heeft vandaag de dag nog steeds 4,8 procent van de Nederlandse huizen energielabel F of G. In Noord-Holland ligt dit percentage op 4,9. 'Juist in de gemeenten waar het gemiddelde inkomen het laagst ligt, is het aandeel woningen met energielabel F of lager het hoogst. En dat maakt het extra wrang: juist huishoudens die al minder te besteden hebben, wonen vaak in slecht geïsoleerde huizen en draaien daardoor op voor hogere energiekosten. Hoe beter het label, hoe lager de lasten,' zegt Holstvoogd.