'Zaans' attractiepark in Brazilië schot in de roos

okt 21 2021, 16:12 Actueel
screenshot 20211021 160841
Het gaat beter met de Stad Zaandam in het Braziliaanse Nova Petrópolis dan met de Zaanse Schans. De attractie die tijdens de coronapandemie werd geopend wordt uitgebreid en de eigenaren hebben daar meer dan 500 miljoen reais - omgerekend bijna 77 miljoen euro - voor opzij gezet.
Cidade Zaandam is een etalage voor Zaanse architectuur en de Nederlandse geschiedenis, gastronomie en cultuur, overgoten met een Braziliaans sausje. De attractie is opgezet door de eerder in de mode actieve zakenman André Krai, met - in een ver verleden - Nederlandse roots en een grote liefde voor ons land. In het eerste jaar trok de attractie ondanks corona meer dan 400.000 bezoekers.
[embed][/embed]
De hele maand oktober was er een speciaal programma, op de 30ste wordt afgesloten met de officiële aankondiging van de nieuwe projecten. Die borduren voort op 'de visionaire geest van de makers van het gastronomische complex in het centrum van Nova Petrópolis,' aldus een nieuwsbericht over de plannen .

Nieuw oud Amsterdam

In aanwezigheid van de Nedetlanse ambassadeur André Driessen wordt dan ook onthuld dat er in komend jaar een grote fabriek wordt gebouwd die 'Hollandse koekjes' gaat produceren - een soort Zuid-Amerikaanse Verkade, dus. Maar verreweg de grootste investering gaat naar een uitbreiding van 'Zaandam' met Nieuw Amsterdam: 'Eén van de grootste toeristische complexen in Brazilië, die de stad Amsterdam in de achttiende eeuw tot leven brengt.' De toevoeging moet meer dan 3000 directe banen opleveren en in 2025 klaar zijn.

Grote dromen

Daar houdt het bovendien niet op, vertelde Krai in een eerder interview
: hij wil uitbreiden door heel Brazilië, met coffeeshops en restaurants met Nederlandse producten. Hij droomt groot en heeft plannen om binnen zes jaar 'een Zaandam te hebben in meerdere steden, op elk vliegveld in Brazilië... Misschien bouw ik zelfs een Zaandam in Zaandam'.