Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft met de meeste gebruikers van waterschapsgrond een overeenkomst, maar niet met alle. Sinds 2023 wordt die situatie aangepakt. Ook dit jaar ontvangen inwoners en organisaties die de grond vaak onbedoeld zijn gaan gebruiken een voorstel om de grond te kopen, te huren of terug te geven.
Het gaat om grond die het hoogheemraadschap niet nodig heeft voor de zorg voor de waterkeringen, de waterkwantiteit of de waterkwaliteit. Het gaat vaak over kleine versnipperde stukjes groen of groene zones aan tuinen en percelen van particulieren, bedrijfsgebouwen of boerenbedrijven. Het algemeen bestuur besloot in februari 2022 om deze grond te koop of te huur aan te bieden aan de huidige gebruikers. Door de verbeterde technologie is het nu mogelijk om deze lastige, omvangrijke klus te klaren.
'We doen dit project niet om mensen op kosten te jagen of om geld te verdienen. In de Waterschapswet staat dat het bestuur van een waterschap alles moet doen wat nodig is om van verlies van rechten en bezit te voorkomen, net als verjaring van eigendom. Het grondgebruik dat nu niet geregeld is, is daarnaast in strijd met ons grondbeleid. Het leidt tot rechtsongelijkheid bij gebruikers van onze eigendommen waarbij het wel geregeld is,' aldus hoogheemraad Simon Ruiter.
Wie net een woning heeft gekocht met bijvoorbeeld een tuin aan het water en het hoogheemraadschap laat vervolgens weten dat een deel van de tuin van het schap is, dan is dat vaak een onaangename verrassing. Daarom adviseert HHNK om voor de aankoop van een woning te checken op www.kadastralekaart.com tot waar de grens van het perceel loopt.