Verstening hier nog niet zo opgerukt als elders

21 feb 2022, 9:46 Actueel
screenshot 20220221 094238
Google Street View
In ruim de helft van de buurten in de 32 grootste gemeentes van Nederland is te weinig ruimte voor openbaar groen, concludeert milieuorganisatie Natuur & Milieu op basis van eigen onderzoek . In Zaanstad werden 36 buurten onderzocht, waarvan er elf (31 procent) minder dan de wenselijke 75 vierkante meter groen per woning hebben. Daarmee steekt Zaanstad dus gunstig af bij het gemiddelde.
De gemiddelde hoeveelheid groen per woning in onze gemeente is 118 vierkante meter en in geen enkele onderzochte buurt ontbreekt tenminste één hectare aaneengesloten groen. In Amsterdam is dat laatste het geval in maar liefst zeventien procent van de 321 in kaart gebrachte buurten. Gekeken naar het aandeel versteende buurten per gemeente staat Zaanstad in de laagste regionen, terwijl Haarlem de lijstaanvoerder is met 83 procent. Landelijk voldoet 53 procent van de 1937 onderzochte buurten niet aan het criterium van 75 vierkante meter groen per woning en is daarmee ‘versteend’, aldus de milieuorganisatie.
screenshot 20220221 092558
Bron: Natuur & Milieu
Om de verstening te meten keek Natuur & Milieu naar twee aspecten. Allereerst de 75 vierkante meter groen per woning die de overheid als ondergrens hanteert . Daaronder valt alles wat niet versteend is, zoals parken, grasvelden, bermen en water.

Advies WHO

Verder keek werd gekeken naar een advies van de Wereldgezondheidsorganisatie
over de aanwezigheid van tenminste één hectare aaneengesloten groen per buurt. Bij één op de onderzochte tien buurten is er geen aaneengesloten stuk groen van minimaal een hectare te vinden, staat in het onderzoek. 'Nederland versteent steeds verder. Met als gevolg straten die na een heftige regenbui uren blank staan, en hittestress in steden. Verstening is bovendien één van de belangrijkste oorzaken voor de achteruitgang van vogels en insecten, aldus programmadirecteur Rob van Tilburg van Natuur & Milieu.