Tamar en Marc van Alphen zagen op 28 april dit jaar tijdens een wandeling over het Sluispad in Zaandam een jongetje dat met het gezicht naar beneden in het water lag. Samen met bewoonster Fleur Mesman handelden ze instinctief om het kind te redden.
Marc redden het kind uit het koude water, Tamar begon meteen met de beademing en Fleur hielp om de lichaamstemperatuur van de jonge drenkeling omhoog te krijgen. Dat leverde al snel resultaat op en hun snelle en levensreddende handelen bleef niet onopgemerkt. Burgemeester Jan Hamming mocht hen namens de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen alle drie bronzen medaille uitreiken. De KMRD bestaat al sinds 1767 en bekroont mensen die iemand hebben gered van de verdrinkingsdood. Door de redders te eren en door voorlichting te geven over redden en reanimeren wil de organisatie zoveel mogelijk verdrinkingen in Nederland voorkomen.
Het werk blijft hard nodig. Het afgelopen jaar verdronken in ons land 107 inwoners en 39 inwoners van andere landen in open water, of in huis of in de tuin. Dit waren er zeven meer dan een jaar eerder, meldde het CBS op basis van voorlopige cijfers. In de afgelopen tien jaar overleden jaarlijks gemiddeld 91 inwoners door een accidentele verdrinking. Driekwart daarvan vond plaats in open water: een sloot, rivier, kanaal, gracht, recreatieplas, meer, vijver of in zee. Tussen 2015 en 2024 overleden ieder jaar gemiddeld ook 29 mensen die geen inwoner van Nederland zijn, zoals toeristen, illegalen of tijdelijke werknemers.
Tussen 1950 en de eerste helft van de jaren 80 daalde het aantal verdrinkingsslachtoffers onder inwoners. Dat gold voor alle leeftijdsgroepen, maar vooral voor kinderen. Het aantal accidentele verdrinkingen is het hoogst onder mensen van 60 jaar of ouder. In de afgelopen tien jaar verdronken gemiddeld 0,5 mensen per 100.000 inwoners. Onder 60-plussers, bijna de helft van alle verdronken mensen, is dat met 0,9 het hoogst en onder tieners is het aantal verdrinkingen met 0,2 per 100 duizend inwoners het laagst. Ouderen overlijden vaak na een val in het water.