Spoor tussen Zaandam en Heerhugowaard klaargestoomd voor de toekomst

01 apr , 14:07 Actueel
screenshot 20250401 114048
Provincie Noord-Holland

De provincie heeft het in december 2024 vastgestelde actieprogramma Zaancorridor gepubliceerd. Dat bevat vijf concrete acties. De Zaancorridor is een belangrijke verbinding tussen de Metropoolregio Amsterdam en het noorden. De provincie, NS, ProRail, de Vervoerregio Amsterdam en de gemeenten langs de spoorlijn tussen Zaaandam en Heerhugowaard slaan de handen ineen om de OV-knooppunten te versterken en het spoornetwerk met een toekomstgericht OV-aanbod beter te benutten.

De komende jaren neemt de behoefte aan goed bereikbare en aantrekkelijke locaties voor woon- en werkgelegenheid en recreatiemogelijkheden langs de Zaancorridor toe. Niet alleen voor de inwoners van de gemeenten zelf, maar ook vanuit de verdere groei- en verstedelijkingsopgaven uit de woondeals van de MRA en Noord-Holland Noord. 'De Zaancorridor biedt veel potentie om invulling te geven aan deze groeiopgaven. Door de bestaande spoorinfrastructuur en al geplande investeringen slim te benutten, ligt er een unieke kans voor verdere verstedelijking aan de noordkant van de MRA,' aldus het document.

Bron: Provincie Noord-Holland
Bron: Provincie Noord-Holland

Dat is enerzijds bedoeld als uitvoeringsagenda voor de betrokken overheden en bedrijven en anderzijds voor de betrokkenen die aan de (deel)projecten rondom de OV-knooppunten werken en/of betrokken zijn bij projecten en (bestuurlijke) overleggen die raakvlak hebben met de Zaancorridor. In 2030 moet de waarde van de Zaancorridor vergroot zijn door in te zetten op meer woningen, arbeidsplaatsen en voorzieningen nabij de OV-knooppunten. Duurzame en actieve mobiliteit wordt gestimuleerd en in 2030 moeten de veiligheidsknelpunten zijn opgeheven en de barrièrewerking van het spoor verminderd. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan het project Guisweg. De komende tijd wordt concreet ingezet op vijf acties:

  • De samenwerkende partijen monitoren en duiden jaarlijks met elkaar de ontwikkeling van het aantal reizigers op de Zaancorridor in relatie tot het OV-aanbod en ruimtelijke ontwikkelingen zoals woningbouw, werkgelegenheid en voorzieningen.
  • Ze ontwikkelen een P+R strategie voor drie samenhangende deelgebieden op de Zaancorridor en implementeren de uitkomsten daarvan in de gebiedsontwikkelingen van de OV-knooppunten.
  • Ze versterken de tegenspits op de Zaancorridor door passende werk- en onderwijsfuncties en publieksaantrekkende voorzieningen toe te voegen in de omgeving van de knooppunten.
  • Ze voeren samen het in 2023 opgestelde maatregelenpakket uit om de deur-tot-deurreis naar de stations op de Zaancorridor te verbeteren.
  • Ze verkennen de implementatie van verschillende vormen van deelmobiliteit op de OV-knooppunten op de Zaancorridor.