Reizen met de bus duurder, tenzij gekozen wordt voor speciaal abonnement

20 nov , 13:01 Actueel
screenshot 20241120 125926
Google Street View
De OV-tarieven voor EBS, het GVB en ConneXXion gaan in 2025 gemiddeld met 3,34 procent omhoog, meldt de Vervoerregio Amsterdam. Op basis van de landelijke tarievenindex mogen OV-vervoerders ieder jaar de prijzen omhoog gooien - ook als ze zoals EBS niet leveren wat de reiziger mag verwachten.
Bij EBS wordt spitsspreiden en spitsmijden gestimuleerd via het EBS-dal kortingsabonnement, waarmee reizigers buiten de spits met 40 procent korting reizen. Bij ConneXXion worden korte ritjes iets duurder, waardoor een korting mogelijk is op langere afstanden of vaker reizen. Dit past bij het beleid van de Vervoerregio om fietsen en lopen te stimuleren. De Reizigers Adviesraad heeft bij EBS en ConneXXion op bijna alle onderdelen en bij het GVB op alle onderdelen van de voorstellen positief geadviseerd.

OVpay

Alle vervoerders zetten met hun tarieven in op de transitie naar OVpay door nieuwe abonnementen en kortingen aan te bieden aan reizigers die reizen met de bankpas of telefoon. Zo voert het GVB een maximumdagtarief in van tien euro. Daarnaast introduceeert de vervoerder GVB Vrij, wat onbeperkt reizen biedt in GVB-voertuigen voor een vast bedrag per maand. EBS, GVB en ConneXXion introduceren in de loop van 2025 Randstad Noord Vrij, een doorlopend maandabonnement als vervanging voor het Randstad Noord Zone abonnement.
Het totale tarief voor het reizen met de OV-chipkaart / OVpay bestaat uit een basistarief en een kilometertarief. Het basistarief is in heel Nederland gelijk en gaat in 2025 omhoog van 1,08 naar 1,12 euro. Het kilometertarief is het tarief dat je betaalt voor de afgelegde afstand. In 2025 gaat het kilometertarief bij EBS en het GVB van 0,196 naar 0,207 euro en bij ConneXXion van 0,198 naar 0,215 euro (zonder gebruik van Voordeel).