PvdD wil optreden tegen actieposters Gendertwijfel

06 sep 2022, 15:54 Actueel
screenshot 20220906 155014
Twitter
Deze week verschenen ook in Zaanstad posters in de openbare ruimte van de organisatie Gendertwijfel . Raadslid Stella Pieterson van de Partij voor de Dieren is er verbolgen over dat deze organisatie 'opruiende informatie over de aanstaande transgenderwetgeving' verspreidt.
De nieuwe regels maken het mohelijk om ook op papier van geslacht te veranderen, op officiële stukken zoals een paspoort. In de regelgeving over geslachtsverandering verandert er niets, maar Gendertwijfel suggereert een meer sinister gevolf. Onder andere volgens de journalist Jan Kuitenbouwer zou de administratieve geslachtsverandering pas na een volledige transitie mogen komen: 'Op het moment dat je jonge mensen zonder enige vorm van toetsing de ruimte geeft om van geslacht te veranderen, dan is dat gevaarlijk,' stelde hij onder meer .
[embed][/embed]
Pieterson ziet in dergelijke stellingen echter discriminatie en is bang dat de posters van Gentertwijfel zullen leiden tot nóg meer problemen voor transgenders, die volgens onderzoek van Movisie
toch al veel vaker te maken krijgen met geweld en discriminatie dan andere groepen in de samenleving. Zij wil van het college weten hoe het in zijn werk gaat als een organisatie reclame wil maken in de openbare ruimte in Zaanstad en of daarbij ook een inhoudelijke toetsing door de gemeente of de reclame-exploitant is inbegrepen.

Desinformatie

In schriftelijke vragen spreekt ze van 'het verstrekken van onvolledige en eenzijdige
informatie over de aanstaande transgenderwet die schadelijk kan zijn voor trans personen' en ze vraagt of reclames toelaatbaar zijn wanneer die 'desinformatie bevatten of hiernaar verwijzen, discriminerend zijn of hiernaar verwijzen of de veiligheid van (een) bepaalde groep(en) in het geding brengen'.
[embed][/embed]
'Zaanstad blijft zich profileren als regenboogstad. We dragen de LHBTIQ+ gemeenschap in Zaanstad een warm hart toe en voeren de Zaanse Regenboognota daadkrachtig uit. We zetten ons samen met de Zaanse Regenbooog in om de veilighied, weerbaarheid en acceptatie van LHBTIQ+ inwoners te vergroten en daarmee discriminatie tegen te gaan,' las Pieterson in het laatste coalitieakkoord. Hoe is dat te rijmen met de uitingen van Gendertwijfel? En is het college bereid om deze kwestie voor te leggen aan de onafhankelijke Reclame Code Commissie en om over de posters in gesprek te gaan met buitenreclamebedrijf ClearChannel?
[embed][/embed]