Het recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer gebruikt 50.000 kubieke meter potentieel gevaarlijk granuliet om het water in het recreatiegebied ten noorden van Zaanstad ondieper te maken voor natuurherstel. Volgens deskundigen zou granuliet echter nooit in oppervlaktewater gebruikt moeten worden, omdat er het kankerverwekkende acrylamide uit kan vrijkomen. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.
Het granuliet is een afvalstof uit de steenindustrie en wordt gebruikt als kern kern van de dam die deel uitmaakt van het project Oever- en Natuurontwikkeling Saskerleidam. Volgens het recreatieschap is de hele lading in opdracht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier onderzocht op de aanwezigheid van acrylamide en is er niets gevonden. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde vorig jaar echter dat granuliet geen grond is en daarom niet mag worden toegepast in diepe plassen. Leverancier Graniet Import Benelux ging in cassatie na dat oordeel en in afwachting van het arrest in deze zaak gaat het gebruik gewoon door.
Het Alkmaarder- en Uitgeestermeer is populair bij eigenaren van pleziervaartuigen en er wordt ook volop gezwommen en gevist. Het onderzoeksprogramma Zembla besteedde twee afleveringen aan granuliet en aan de lobby om het afvalproduct te blijven gebruiken in de weg- en waterbouw ondanks de waarschuwingen van experts over gezondheidsrisico's. Het leidde tot een bittere juridische strijd die door de programmamakers werd gewonnen.
'In het projectplan Oever- en Natuurontwikkeling Saskerleidam komt het woord granuliet helemaal niet voor. Wel genoemd: zand, grond, stortsteen en schone bagger uit de Zaan,' schrijft het NHD. De krant citeert ook woordvoerder Anja Brands namens het bestuur van het recreatieschap, die zegt dat dat niet expliciet geïnformeerd is over het gebruik van granuliet. 'In de stukken wordt in algemene woorden gesproken over zand,' laat zij weten. Vanwege de toetsing van het granuliet op gezag van het waterschap en de negatieve uitkomst daarvan maakt de recreatieschap zich echter geen zorgen over de situatie.