Ongediertebestrijder aan verkeerde loket voor afschot duiven

14 sep 2022, 9:35 Actueel
screenshot 20220914 092953
Flickr / Georg Sander

Het is onduidelijk of plaagdierenbestrijder Anticimex BV het doodschieten van verwilderde stadsduiven met luchtdrukgeweren voorlopig moet staken. De Omgevingsdienst Noord-Holland Noord was gevraagd om een ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming, maar die is om formele redenen geweigerd . Het is aan Gedeputeerde Staten om een besluit over de wijze van bestrijding te nemen.

Anticimex heeft sindsFlora- en faunawetontheffingen voor het doden van verwilderde duiven, verleend door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daarmee mag ervoor zonsopgang en na zonsondergang met een luchtdrukgeweer op de Columba livia forma domestica worden geschoten, zowel buiten als binnen de bebouwde kom en met gebruikmaking vaneen geluiddemper en een instrument om in de nacht te schieten . In 2017 is de Flora- en faunawet echter overgegaan in de Wet natuurbescherming en ging een groot aantal bevoegdheden van het Rijk over naar de Gedeputeerde Staten van de provincies. Zo ook de bestrijding van de verwilderde duif.

Geen beschermde dieren

Anticimex wendde zich daarom tot de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord om haar actviteiten op dat gebied te kunnen voortzetten, in de verwachting dat die instantie de ontheffingaanvraag namens Gedeputeerde Staten zou afhandelen. Dat was dus een misrekening. Voor het bestrijden van de duiven op zich is geen ontheffing nodig omdat de vogels niet beschermd zijn, maar er moet wél toestemming van GS komen voor de gebruikmaking van een vuurwapen om die taak uit te voeren. De ontheffing

was aangevraagd voor de periode van 1 december vorig jaar tot en met 1 december 2026 . Of

Anticimex op dit moment de papieren heeft om met luchtdrukgeweren duiven te mogen afschieten is daarom onduidelijk.

Volksgezondheid

De plaagdierenbestrijder werkt in opdracht van onder meer (semi-)overheden , de levensmiddelenindustrie , woningcorporaties , gebouweigenaren en - beheerders en openbaar vervoerders . V erwilderde duiven die productie - of opslagruimtes binnendringen , zich ophouden in supermarkten of rondom laad - of losruimten en in openbare ruimteszorgen daar voor risico 's voor de volksgezondheid en de openbare veiligheid en beschadigen gebouwen en installaties, aldus het bedrijf.