Het was al verplicht voor motor- en scooterrijders, maar vanaf 1 januari 2023 moeten ook snorfietsers een helm gaan dragen . De boete op blootshoofds snorren wordt 100 euro. Onderzoek wijst uit dat een helm een groot verschil kan maken bij een ongeval van de snorfiets die tot 25 kilometer per uur mag rijden.
Uit een studie van traumachirurg Alexander Leijdesdorff van het Haaglanden Medisch Centrum blijkt dat ernstig hoofdletsel de meest voorkomende verwonding is bij een verkeersongeluk met een motor, brom- of snorfiets. Leijdesdorff onderzocht maar liefst 35.000 slachtoffers van verkeersongevallen, met de nadruk op levensbedreigende situaties. Hij kwam tot de conclusie dat van alle bestuurders snorfietsers de meest kwetsbare verkeersdeelnemers zijn. 'Zij hebben een hoge kans op ernstig letsel en overlijden als ze in het ziekenhuis belanden,' vertelde Leijdesdorff in het AD .
De afgelopen vijftien jaar raken steeds meer mensen ernstig gewond in het verkeer. Zo liepen er in 2018 meer dan 20.000 verkeersdeelnemers letsel op. Eerder zorgde het onderzoek van Leijdesdorff er al voor dat de gemeente Amsterdam snorfietsers op de rijbaan met een helm liet rijden. De integraalhelm is het veiligste type helm, maar de jethelm is ook een optie voor de snorfiets. Een goedgekeurde speedpedelec-helm is een derde mogelijkheid . Pothelmen zijn zelden of nooit goedgekeurd, omdat ze amper bescherming bieden. Ook gewone fietshelmen zijn niet geschikt voor op de snorfiets.