Gaan snorfietsers straks met onveilige helmen rijden?

Foto: https://www.wannapik.com/vectors/8588#!

Tweede Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks heeft de de ministers van Infrastructuur en Waterstaat en van Justitie en Veiligheid vragen gesteld over het toestaan van de speedpedelec-helm voor snorfietsers. De nieuwe helmplicht gaat op 1 januari volgend jaar in, maar tot verdriet van artsen mogen snorfietsers dan ook één van ongeveer 80 toegestane en door het NEN gecertificeerde fietshelmen dragen.

Een bromfietser moet een motorhelm met ECE 22.05 of 22.06 certificaat dragen en Kröger heeft haar bedenkingen bij het voornemen om voor snorfietsers een lichtere variant toe te staan. Veel artsen zijn het met haar eens. Eind 2018 al stelde Wouter Bierman, internist bij het UMC in Groningen samen met collega’s een brandbrief op die werd ondertekend door 130 artsen uit verschillende ziekenhuizen. Daarin uitten ze hun zorg over het grote aantal slachtoffers met hersenletsel door ongevallen met snorfietsen. Ernstig hersenletsel heeft het risico van identiteitsverlies en de noodzaak van levenslange maatschappelijke hulp en zorg. 

Grote fout

Ze adviseerden de politiek toen een helmplicht in te voeren voor snorfietsers en volgens Bierman is er maar één goede helm en dat is een motorhelm. De mogelijkheid om een in de ogen van de artsen onveilige helm te dragen is volgens Bierman dan ook een grote fout. Veel jongeren rijden immers op snorfietsen of soortgelijke voertuigen en lopen door deze nieuwe wet veel meer kans op ernstig hersenletsels. Met een snorfiets, die een blauw kenteken moet voeren mag volgens de wet niet harder van 25 kilometer per uur worden gereden, maar de praktijk is volgens Bierman anders, want ’96 procent rijdt veel te hard’. De gemiddelde snelheid is volgens onderzoek 34 kilometer per uur.

Uitzondering

Bovendien is de motorhelm in heel Europa verplicht voor snor-, brom- en motorfietsen, dus waarom zou er in Nederland een uitzondering gemaakt moeten worden? De wet in België is bijvoorbeeld veel strenger dan hier. Die schrijft naast motorhelmen ook ‘een jas met lange mouwen en een lange broek of een overall’ voor, dat je op de motor of scooter stevige handschoenen moet dragen en motorlaarzen die de enkel beschermen. 

 

Reacties

Cookieinstellingen