Helmplicht voor snorfietsers uitgesteld tot januari 2023

Een speedpedelec-helm
Een speedpedelec-helm
Foto: Abus

De invoering van de helmplicht voor snorfietsers gaat als het aan demissionair minister Barbara Visser van Infrastructuur ligt pas in januari 2023 in, in plaats van 1 juli volgend jaar. Producenten en aanbieders van deelscooters hebben meer tijd nodig om zich voor te bereiden op de maatregel: er zijn niet op tijd genoeg helmen.

De huidige inschatting is dat de levertijden voor de helmen tussen de twaalf en veertien maanden ligt. Visser vindt bovendien dat burgers genoeg tijd moeten hebben om een geschikte helm aan te schaffen. Daarom wil ze de invoering van de maatregel uitstellen. Snorfietsers kunnen bij invoering van de helmplicht ook gebruikmaken van de speedpedelec-helm. Die zijn lichter en ventileren beter dan zwaardere pot- of integraalhelmen. Visser schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het toestaan van deze helm bijdraagt aan het naleven van de helmplicht.

Sinds 2019 in de maak

In steden zoals Amsterdam en Utrecht geldt al een helmplicht voor snorfietsers op de rijbaan. In Den Haag mogen snorfietsers helemaal niet op de rijbaan komen. De landelijke helmplicht is al lange tijd in de maak. Al sinds 2019 dringt de Kamer erop aan dat de maatregel er komt. Voormalig minister Cora van Nieuwenhuizen schetste verschillende obstakels, bijvoorbeeld dat ook andere voertuigen zoals bakfietsen onder de regel zouden vallen. Maar volgens verschillende partijen, waaronder het CDA en GroenLinks ontbrak het Van Nieuwenhuizen aan de ‘politieke wil’ om de wet in te voeren.

Reacties

Cookieinstellingen