Na meer dan een halve eeuw praten over een betere verbinding tussen de A8 en de A9 is alleen een verbindingsweg van tafel. Twee van de drie onderzochte alternatieven voor de weg zijn al in de prullenbak beland en wat nu nog rest is een opwaardering van de N203 - een optie waar inwoners van Krommenie en Assendelft niet veel mee opschieten. Eigenlijk moet het hele wegennet in de regio op de schop.
De provincie gooit er nog maar eens een onderzoek tegenaan: een variantenstudie om de N203 zó in te richten dat het verkeer beter doorstroomt en zo min mogelijk overlast veroorzaakt voor omwonenden. Daarnaast gaat de provincie samen met de Vervoerregio Amsterdam en de betrokken gemeenten in gesprek met het Rijk over de bereikbaarheid van Noord-Holland boven het Noordzeekanaal en betrekt daarbij toch weer een directe verbinding tussen de A8 en A9, waar in Den Haag tot nu toe geen enkele aandacht - laat staan geld - voor is.
Op basis van de meest recente verkeersmodellen is de afgelopen tijd gekeken naar het effect van de drie alternatieven op de doorstroming, leefbaarheid en veiligheid in de regio in het jaar 2040. De conclusie is dat die in alle drie de gevallen niet of nauwelijks verbeteren. Het Golfbaanalternatief met Landschapsplan en de route rondom Kreekrijk hebben wel een positief effect op de leefbaarheid in Krommenie en Assendelft, maar creëren vervolgens problemen op andere plekken. Bovendien zijn de stikstofeffecten van deze twee alternatieven zo groot dat ze beide niet haalbaar en uitvoerbaar zijn binnen de huidige wet- en regelgeving.
'We kunnen niet anders concluderen dan dat de uitkomsten van het onderzoek heel teleurstellend zijn. Zelfs het vastgestelde Golfbaanalternatief met Landschapsplan blijkt op basis van de nieuwste verkeersmodellen, waarin ook alle woningbouwplannen zijn verwerkt, voor ongelofelijk veel problemen te zorgen op en langs andere wegen. Nieuwe infrastructuur betekent meer verkeer en dat kan het omliggende (Rijks)wegennet niet verwerken. Het probleem verplaatst zich. En dat is niet de oplossing waar we naar op zoek zijn. Ik snap dat deze boodschap bij veel mensen hard aan zal komen,' is de boodschap van Gedeputeerde Jeroen Olthof.
De verkeersmodellen laten zien dat de groei van het verkeer – in combinatie met de sterk toegenomen woningbouwambities – de bereikbaarheid van heel Noord-Holland boven het Noordzeekanaal richting 2040 zwaar onder druk zet. 'Het aanleggen van een verbinding tussen de A8 en A9 gaat dit niet oplossen zonder een combinatie met andere maatregelen in de regio,' zegt Olthof. 'Dit vraagt dus om een bredere beschouwing door het Rijk samen met de regio. Daar moet een directe verbinding tussen de A8 en de A9 bij betrokken worden.'
Het alternatief via de bestaande route langs de N203 heeft nauwelijks effect op de regionale bereikbaarheid en is 'uitdagend' met betrekking tot de stikstof- en milieueffecten. 'De leefbaarheid in Krommenie en Assendelft blijft een terechte zorg. Daarom starten we nu deze variantenstudie voor het traject. En het klopt, dit zal niet de allesomvattende oplossing voor alle uitdagingen zijn. We zien wel dat er mogelijkheden liggen om de weg zo in te richting dat het verkeer beter doorstroomt en er zo min mogelijk overlast veroorzaakt wordt voor aanwonenden. In de variantenstudie gaan we nu kijken hoe dit eruit zou kunnen komen te zien én of dit haalbaar en uitvoerbaar is. De resultaten van het onderzoek naar de verdiepte ligging die er nu liggen worden hierin meegenomen.'
Provinciale Staten, raadsleden van de gemeenten in de regio en leden van de Regioraad van de Vervoerregio Amsterdam zijn op 26 mei bijgepraat over de onderzoeksresultaten. Die bijeenkomst is terug te zien via de website van de provincie. Op 12 juni volgt een presentatie in een webinar. Daarnaast organiseert de provincie op 11 juni een bijeenkomst in Wormer. Aanmelding voor deze bijeenkomsten kan van 28 mei tot 5 juni via de website van de provincie: www.noord-holland.nl/verbindingA8A9.