Het Zaans Medisch Centrum waarschuwt op de website voor de gevaren van lachgas . Dat verboden middel is veel minder onschuldig dan gebruikers wellicht denken: het kan zelfs tot verslaving of verlamming leiden. Neuroloog Ron van Oosterhout ziet patiënten met dwarslaesies, die geen gevoel meer in bepaalde ledematen hebben.
Er is nog veel onbekend over het langdurig en excessief gebruiken van lachgas. Maar voorbeelden van schrijnende gevallen in het ZMC zijn er genoeg, aldus Van Oosterhout. 'We krijgen deze mensen binnen als ze op de eerste hulp belanden of een afspraak maken omdat ze ernstige bijwerkingen hebben.' Er zijn steeds meer mensen die ooit lachgas hebben gebruikt: het is na cannabis en XTC de meest gebruikte drug in Nederland. De effecten duren kort. Na één tot vijf minuten is het gas uitgewerkt. Maar de effecten houden langer aan bij gebruik van meerdere ballonnen achter elkaar.
Bij langdurig gebruik van lachgas kunnen ernstige problemen met de gezondheid ontstaan. Dat gebruikers verslaafd of verlamd raken komt steeds meer voor. Van Oosterhout deed samen met collega’s van het OLVG en het Medisch Centrum Heerlen onderzoek naar patiënten die in korte tijd veel lachgas gebruiken. 'Lachgas is minder onschuldig dan mensen denken. Dat het zo verslavend kan zijn, is nieuw voor ons.' Patiënten moeten vitaminetabletten of B12-injecties nemen om de bijwerkingen tegen te gaan. Ook de mensen die een dwarslaesie krijgen kunnen daarmee redelijk goed herstellen en terecht bij revalidatieklinieken. De verslavende factor kan alleen roet in het eten strooien. Van Oosterhout: 'Sommige patiënten zijn net weer hersteld maar beginnen door de verslaving opnieuw met gebruiken. Dan kun je van voren af aan beginnen.'
Directe risico’s als duizeligheid, verwardheid, hoofdpijn en tintelingen in handen en voeten komen het meest voor. Andere klachten komen minder vaak voor: misselijkheid, verlies van evenwicht, valpartijen, flauwvallen, pijn op de borst, zweten, bleke huid, slecht zien, pijn in mond of keel, overgeven, diarree, hartkloppingen, benauwdheid en opwinding. Tintelingen en een doof gevoel in armen en benen zijn alarmsignalen. Het is belangrijk dat iemand dan direct stopt met het gebruik en medische hulp zoekt.