Met hetzelfde verkeersaanbod straks twee uur vertraging op A7

11 dec 2023, 11:53 Actueel
screenshot 20231211 115117
Wikimedia / Rob Bogaerts / Anefo

Rijkswaterstaat en een aantal gemeenten waaronder Zaanstad bereiden zich voor op aanzienlijke verkeershinder tijdens de versterking van het viaduct op de A7 over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend. Daarbij spelen onder meer zorgen over sluipverkeer een rol van betekenis.

De draagkracht van de brug is aangetast en dat betekent dat zeer zwaar vrachtverkeer er al geruime tijd geen gebruik van kan maken en om moet rijden via de N246 en N247. Het herstel gaat ongeveer vijf maanden in beslag nemen, van 1 april tot 1 september 2024. Gedurende die maanden gaat alle verkeer van en naar Zaanstad er door een flessenhals. Rijkswaterstaat voorspelt dagelijkse files, met mogelijk meer dan twee uur vertraging als er geen verkeer van de A7 wordt weggehaald.

Zelfs als het huidige verkeer met 20 tot 25 procent vermindert, wordt verwacht dat er nog steeds een extra reistijd van ongeveer 40 minuten zal zijn om van noord naar zuid te komen. Rijkswaterstaat verwacht extra verkeershinder op drie momenten: bij de start van de werkzaamheden, halverwege wanneer ze het werkvak naar de andere rijbaan moeten verplaatsen en bij de afronding van de klus. Onderzocht wordt nog of deze hinder beperkt kan blijven tot rijstrook- of rijbaanafsluitingen in de nachten van weekeinden. Als dat niet mogelijk is, zijn weekendafsluitingen (één of beide rijbanen) noodzakelijk.

Mogelijke maatregelen

Er zijn verschillende maatregelen voorgesteld om de hinder te beperken en de doorstroming te vergroten. Het is essentieel dat provinciale wegen bereikbaar blijven om het omgeleide verkeer mogelijk te maken. Zo is het noodzakelijk om de gebruikelijke drukte op de N203/N246/N8 aanzienlijk te verminderen. Andere oplossingen zijn carpooling, het gebruik van P+R-locaties, de inzet extra openbaar vervoer en verschillende vormen van gedragsbeïnvloeding, zoals het stimuleren van thuiswerken.

Geen andere oplossing

Rijkswaterstaat versterkt de brug door het aanbrengen van extra wapeningsstaal (ongeveer 4000 boringen). De afgelopen maanden is ook onderzocht of het toevoegen van een ondersteuningsconstructie onder het viaduct de draagkracht zou kunnen vergroten, zodat er geen boringen hoeven plaats te vinden. Dit blijkt geen duurzame en ‘toekomstbestendige’ oplossing te zijn. Het aanbrengen van het extra wapeningsstaal zal in twee fasen plaatsvinden. In elke fase worden delen van de bestaande rijstroken afgesloten, met een beperkte opening van de brug. De aanbesteding voor het uitvoeren van de werkzaamheden loopt tot ongeveer half

december.