Kwart gemeenten doet aan nascheiding; Zaankanters zijn er thuis niet zo goed in

23 okt , 9:53 Actueel
screenshot 20211120 111640
Google Street View.
Voor de ene Zaankanter is het scheiden van afval een vanzelfsprekendheid terwijl een ander er zó'n afkeer van heeft dat er bewust gesaboteerd wordt, blijkt altijd weer onder berichten op onze nieuwspagina op Facebook. Volgens nieuwe cijfers van het CBS scheiden bij een kwart van de gemeenten inwoners niet zelf hun afval, maar gebeurt dat pas na de inzameling. Zaanstad is er nog niet uit hoe het verder moet.
In Nederland werd vorig jaar 8,1 miljard kilo huishoudelijk afval ingezameld, omgerekend zo'n 453 kilo per persoon. Een jaar eerder was dat 460 kilo. Daarvan is 177 kilo per persoon restafval en 92 kilo materiaal voor de groene kliko. De inwoners van Ameland gooien jaarlijks elk 713 kilo bij het restafval en zijn daarmee koploper. In Horst aan de Maas gaat gemiddeld niet meer dan 26 kilo per inwoner bij het restafval. Zaanstad zit op 221,1 kilogram en daarmee aan de onderste kant van het spectrum.
Bron: CBS
CBS
Bron: CBS
De hoeveelheid papier en karton is al jaren een gestaag afnemende afvalstroom, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vorig jaar ging 43 kilo aan oude kranten en dozen in de papierbak, twee kilo minder dan een jaar eerder. Tijdens de coronacrisis kende die afvalstroom juist een piek. Omdat de pakketbezorgers overuren maakten, ging in 2020 64 kilo afval per persoon bij het oud papier. Schiermonnikoog zamelde vorig jaar het meeste papier en karton in, 159 kilo per inwoner. In Den Haag bleef de hoeveelheid steken op zestien kilo per persoon.

GFT

Bij de inzameling van groente-, fruit- en tuinafval ziet het CBS duidelijk verschillen tussen stedelijke en landelijke gebieden. Zo verzamelde een Amsterdammer vorig jaar niet meer dan vier kilo aan etensresten en tuinafval, terwijl in de Drentse plaats Westerveld de inwoners ieder 241 kilo GFT weggooiden. Dat heeft volgens het CBS vooral te maken met het gebrek aan ruimte voor gescheiden inzameling in de steden.