Kunstwerk voor oorlogshelden in Wormer in ere hersteld

mei 24 2023, 15:21 Actueel
screenshot 20230524 150417
In buurgemeente Wormerland hebben burgemeester Judith Michel en wethouder Rick Ossendorp gistermiddag het herstelde kunstwerk ter herinnering aan acht inwoners van Wormer die in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol hebben gespeeld onthuld. Het monument uit de jaren 80 staat aan de Jan Houtmanhof.
Het bestaat uit een centrale bakstenen zuil, bekleed met keramiek. Daaromheen staan acht kubusvormige elementen met de namen van Jan van Hinte, Wim Binken, Jan Houtman, Jan Kuiper, Kees Jongens, Jan Kamp, Jan Allan en Wim van de Kapelle.. Michel stond stil bij het verhaal achter elk van deze mannen. Als eerbetoon werd een roos gelegd op de elementen rondom de zuil. De kleinkinderen van Wim Binken waren erbij en zeiden 'het mooi te vinden dat we dit blijven herdenken'. Hun opa werkte bij papierfabriek Van Gelder en was aangesloten bij de Landelijke Onderduikers organisatie LO. Hij hielp onderduikers aan bonkaarten en nam ze ook zelf in huis.

Buurt in actie

Twee buurtbewoners die vorig jaar actie ondernamen toen zij schade aan het kuntwerk ontdekten en het provisorisch beschermenden waren ook aanwezig. ‘We zijn er trots op dat de buurtbewoners zorg hebben gedragen voor het kunstwerk en monument in hun wijk. Fijn om te zien en te horen hoe de mensen zich verbonden voelen met deze plek. Bedankt aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan het in ere herstellen van dit prachtige kunstwerk,' luidde het oordeel van de burgemeester.