De laatste wintermaand is aangebroken. Rond 21 december begint de winter volgens de astronomische kalender, maar voor meteorologen en klimatologen is de winter al op 1 december begonnen en duurt het seizoen precies drie kalendermaanden. Dan begint op 1 maart de lente alweer.
Blijft de vraag of het in februari nog tot echt winterweer komt of maken we al kans op een vleugje vroeg lenteweer? Volgens Weer Online begint de kortste maand van het jaar in elk geval met kouder en droger weer dan gemiddeld. Gebruikelijk is het begin februari 6 à 7 graden overdag en net iets boven nul ’s nachts. De kans op vorst in de nachten is komende week weliswaar groot, maar van echt koud winterweer is geen sprake. Overdag is het 4 tot 7 graden en ’s nachts vriest het meestal slechts licht tot min 5 graden. Met dergelijke temperaturen zal amper of geen ijs worden gevormd, hoewel er mogelijk op een enkele opgespoten baan wel kortstondig geschaatst kan worden.
Het weerbeeld bestaat de komende tijd uit een mix van wolken, zon en opnieuw mist. Op dagen dat laaghangende bewolking en mist hardnekkig zijn, valt de temperatuur overdag lager uit en vriest het ’s nachts niet of nauwelijks. Soms valt er ook een klein beetje regen of een vlokje (mot)sneeuw. Er staat weinig wind en dat betekent dat er ook weer kans is op overlast door luchtverontreiniging, zoals houtrook in woonwijken.
Voor het midden van februari tonen de meeste weermodellen een overgang naar iets zachter weer dan normaal: temperaturen die langzaam oplopen naar 8 graden overdag en iets boven nul 's nachts. Ook de kans op regen neemt daarbij toe, zonder dat het direct heel nat wordt. Waarschijnlijk valt iets minder neerslag dan gebruikelijk en zullen er ook veel droge perioden met zon zijn.
Ook voor het slot van februari staan de signalen voorlopig op zachter en minder nat weer dan normaal. Maxima van ruim 10 graden worden dan goed mogelijk. Uit de wind en in de zon kan het dan al lekker zijn, want de zon staat dan alweer een stuk hoger aan de hemel en geeft meer warmte af. In februari neemt de daglichtperiode met maar liefst een uur en drie kwartier toe.
Wie gevoelig is voor de pollen van de els en hazelaar moet al rekening houden met hooikoortsklachten op droge dagen. Steeds meer elzen en hazelaars komen tot bloei en in februari zal veel stuifmeel van deze bomen en struiken in de lucht terechtkomen. Door het drogere weer dan normaal kunnen meer hooikoortsklachten ontstaan dan gewoonlijk in februari.