Noord-Hollandse woningen zijn vorig jaar nog eens 7,4 procent duurder geworden. Evisumservice zocht dcaarom uit wat in andere Europese landen gemiddeld betaald wordt voor een eigen woning. Voor de prijs van een tweekamerappartement in Noord-Holland kun je in Noord-Macedonië ruim acht vergelijkbare woningen kopen, zo blijkt. Maar ook woonruimte in bijvoorbeeld Madrid of Nice is goedkoper dan hier.
Voor een appartement met twee kamers vragen verkopers in de onze provincie momenteel gemiddeld 403.000 euro. In diverse populaire Europese steden tik je een vergelijkbare woning voor een lager bedrag op de kop. Voor zonliefhebbers springen steden als Madrid, Nice en Porto in het oog, waar een appartement met woon- en slaapkamer gemiddeld respectievelijk 400.000, 390.000 of 350.000 euro kost. Ook in steden als Praag, Barcelona, Málaga en Florence kun je fors goedkoper wonen dan in Noord-Holland.
Om een eerlijke vergelijking te kunnen maken, keek Evisumservice in dit onderzoek specifiek naar appartementen. Dit zijn immers veelal woningen die veel op elkaar lijken. Kenmerkend voor appartementen is dat ze vooral in steden veel voorkomen. Daarom is alleen gekeken naar de appartementen in (grote) steden waarvan data beschikbaar zijn. In Zwitserland zul je het ook met een paar jaar flink sparen beslist niet redden. Een doorsnee appartement in Genève of Zürich wisselt momenteel voor omgerekend ruim 1,2 miljoen euro van eigenaar. Lausanne is met een gemiddelde verkoopprijs van 875.000 euro in dat opzicht ‘goedkoop’ te noemen. Overigens ligt ook in Luxemburg de gemiddelde prijs voor een tweekamerappartement boven het miljoen.
Nederland is zeker niet het enige land waar huizen alsmaar duurder worden. Alleen in Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk en Duitsland daalden de prijzen in het afgelopen jaar, zo blijkt uit het onderzoek van Evisumservice. Echter, dat wil niet zeggen dat je in deze landen het goedkoopst uit bent. Onder meer Italië, Zweden, Polen en Tsjechië zijn aanzienlijk voordeliger. De goedkoopste huizen vind je echter in Noord-Macedonië, waar een appartement met twee slaapkamers gemiddeld slechts 50.000 euro kost. In Turkije betaal je gemiddeld zo’n 30.000 euro meer.
De afgelopen jaren verhuizen er gemiddeld ongeveer 40.000 in Nederland geboren inwoners naar het buitenland. Twee derde van hen blijft binnen Europa, waarbij België met veertien procent de populairste bestemming is. Dat kan over een paar jaar echter wel eens anders zijn, aangezien het aantal mensen dat naar Spanje vertrekt de afgelopen vijf jaar met maar liefst 67 procent is toegenomen. Voor twaalf procent van de Nederlandse emigranten is Spanje inmiddels hun nieuwe thuis. Niet vreemd, aangezien een appartement in de stad er al gauw 135.000 euro goedkoper is dan in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag, zo blijkt uit het onderzoek van Evisumservice.