Kernschool kwalitatief ondermaats: verbeterplan al in werking gezet

12 apr , 11:45 Actueel
screenshot 20250411 145009
Google Street View

De Kernschool in Zaandam heeft dringend een kwaliteitsslag nodig, zo blijkt uit een steekproef van de Inspectie van het Onderwijs. Dat voerde een kwaliteitsonderzoek uit, waarbij de standaarden die meewegen in een eindoordeel over het geboden onderwijs onderzocht en beoordeeld worden. De kernschool scoorde op al deze standaarden een onvoldoende.

Ook zijn er tekortkomingen gevonden bij de standaarden Basisvaardigheden en Resultaten, die niet meewegen in het eindoordeel. Daarmee is het onderwijs op De Kernschool van Zaan Primair als 'zeer zwak' beoordeeld. Het bestuur van de scholenkoepel heeft de gemeente laten weten dat het zich herkent in de bevindingen van de Inspectie en heeft ook de achtergronden toegelicht. In 2020 kreeg de kwaliteit nog een voldoende. Sindsdien hebben factoren zoals de coronapandemie, de exponentiële groei van het aantal leerlingen, het aantrekken van onvoldoende geschoold personeel vanwege de krapte op de arbeidsmarkt en wisselingen in het management een aanzienlijke impact gehad.

Interventies ingezet

'Vanaf eind 2023 zijn interventies ingezet om de onderwijskwaliteit duurzaam te verbeteren, zoals het aantrekken van een nieuwe directeur en een adjunct met expertise op het gebied van nieuwkomersonderwijs en het opstellen van een verbeterplan. Het bestuur van Zaan Primair monitort in nauwe samenwerking met de schooldirectie de uitvoering van dit plan. De interventies hebben binnen deze korte termijn - nog - niet het beoogde effect opgeleverd. Het uiteindelijke doel is dat de kwaliteit van het onderwijs op De Kernschool binnen een jaar na vaststelling van het rapport weer van voldoende niveau is,' zo zet het college de situatie uiteen in een brief aan de gemeenteraad. Hoewel de gemeente formeel geen rol heeft in de kwaliteit van het onderwijs, is ze wel regelmatig in overleg met de Zaanse scholen.

Kameropdracht

De Tweede Kamer heeft afgelopen week staatssecretaris Mariëlle Paul en minister Eppo Bruins van Onderwijs opgedragen om de onderwijsinspectie iedere school eens per vier jaar te laten controleren.Dat was niet voor het eerst, maar eerdere moties uit onder meer 2019 zijn niet uitgevoerd en scholen worden niet meer periodiek gecontroleerd. In 2021 zei de inspectie 'risicogericht' te gaan controleren, wat betekent dat scholen met een hoger risico op slecht onderwijs vaker worden bezocht, maar niet elke school periodiek doorgelicht wordt. Dat laatste was de Kamer niet verteld en een nieuwe motie heeft dit nu rechtgezet.