Het kabinet wil komen tot een nationale aanpak van funderingsschade. Het heeft de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur gevraagd om een voorstel voor te bereiden, schrijft minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.
Een nieuw kabinet kan daar dan vervolgens mee aan de slag, samen met medeoverheden, maatschappelijke partijen en burgers. Met de huidige aanpak en maatregelen kan niet worden opgebokst tegen toekomstige ontwikkelingen zoals bodemdaling en klimaatverandering. Door onder meer de verwachte langdurige periodes van droogte zal het aantal schadegevallen aan de fundering van gebouwen verder toenemen, schrijft De Jonge.
Een steviger en integrale aanpak op nationaal niveau onder regie van het Rijk is nodig, vindt het demissionaire kabinet. Bij een onveranderd klimaat wordt de funderingsschade tot 2025 geschat tussen vijf en 39 miljard euro. Bij toenemende droogte kan dat schadebedrag met drie tot vijftien miljard oplopen, schetst de minister. De schattingen over het aantal gebouwen dat tot 2050 risico loopt op funderingsschade loopt uiteen van 500.000 tot 750.000. Bij woningen wordt uitgegaan van een miljoen schadegevallen.
Paalrot door lage grondwaterstanden is onder andere in de Zaansteek een grote boosdoener bij funderingsschade. 'Funderingsschade is een ingewikkeld vraagstuk, zonder snelle oplossingen en met vele verschillende verantwoordelijkheden. Het is een vraagstuk dat het Rijk, decentrale overheden, woningcorporaties, vastgoed- en huiseigenaren niet alleen op kunnen lossen. Het is een gezamenlijke opgave,' schrijft De Jonge. Het gevraagde advies moet uiterlijk 1 maart 2024 klaar zijn.
[embed][/embed]