Kaaikhof en De Tref toegevoegd als gebied met verblijfsontzeggingen

25 nov 2022, 10:37 Actueel
screenshot 20221125 102825
Google Street View
De omgeving van het Kaaikhof in Assendelft en van De Tref in Zaandam woren toegevoegd aan de gebieden waar verblijfsontzeggingen kunnen worden opgelegd. Daarnaast krijgen naast de politie ook de buitengewoon opsporingsambtenaren de mogelijkheid om deze ontzeggingen op te leggen.
Op verschillende plekken in Zaanstad ervaren inwoners, ondernemers en bezoekers op straat structureel overlast en het college pakt dat onder meer aan met het tijdelijk weren van de rotte appels uit zulke gebieden. 'Mensen moeten zich veilig voelen op straat,' zegt burgemeester Jan Hamming over de uitbreiding. ‘In het centrum van Zaandam, bij het Kaaikhof en bij De Tref zijn er mensen die veel overlast geven. Het gaat dan onder andere om hinderlijk gedrag, vandalisme, geluidsoverlast, verdovende middelengebruik, geweld en intimidatie.'

Hulp aangeboden

Zowel politie als gemeentelijke handhavers merken dat enkel het uitdelen van boetes niet werkt. 'We verwachten dat de verblijfsontzegging wel kan helpen om deze overlast tegen te gaan en denken daarmee het veiligheidsgevoel op straat te vergroten. Als er een waarschuwing wordt opgelegd aan een jongere dan wordt het moment meteen gebruikt om contact te leggen, met zowel de persoon als diens familie. Gekeken kan dan worden of er extra zorg of ondersteuning nodig is om dit gedrag te voorkomen. Daarmee werkt deze maatregel niet alleen repressief maar ook preventief,' aldus Hamming,
screenshot 20221125 103258
De omgeving van De Tref in Het Kalf.
De afgelopen tijd kon de politie de verblijfsontzegging al opleggen in het centrum van Zaandam. Zij merkt dat het uitreiken van een waarschuwing van een verblijfsontzegging vaak al effect heeft. De overlastgever verlaat het gebied en is in veel gevallen minder snel geneigd om dezelfde overtreding opnieuw te begaan. Daarmee is het een efficiënt middel gebleken om gericht en proportioneel op te treden tegen structurele overlastgevers. Zij kunnen drie, zes of twaalf weken geweerd worden, gebaseerd op de ernst van hun overtredingen.

Procedure

Op het moment dat iemand overlast geeft kunnen politie of BOA’s een waarschuwing van een verblijfsontzegging uitreiken. Begaat de persoon in kwestie dan nogmaals een overtreding dan wordt hem of haar daadwerkelijk verblijfsontzegging opgelegd. Als de persoon dan alsnog in het gebied komt, dan volgt een aanhouding met een proces-verbaal wegens een overtreding van artikel 184 van het Wetboek van Strafrecht. De strafrechtelijke afhandeling daarvan ligt bij het Openbaar Ministerie.