Ze wonnen niet, de leerlingen van het Sint Michaël College die meededen aan een challenge van de provincie om met het beste idee om voedselverspilling tegen te gaan voor de dag te komen, maar veel geleerd hebben ze wel. Zeven middelbare scholen uit Noord-Holland en veertien teams van de klassen 3 havo en VWO streden op woensdag 17 januari voor de eer.
De concurrenten van de Zaandamse school waren leerlingen van het Damstede Lyceum, Mentis Montessori Lyceum, Stedelijk Dalton College, Bonhoeffercollege, Ichthus Lyceum Driehuis en Keizer Karel College. Zijk presenteerden tijdens de Scholierenchallenge in de Johan Remkeszaal van het provinciehuis hun hersenspinsels aan de vierkoppige jury, bestaande uit Inge Brandenburg (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid Gooi en Omstreken), Lisa Verbrugge (Jong Leren Eten), Jessie Horman (provincie Noord-Holland) en voorzitter Toine Timmermans, directeur van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling.
De laatste noemde het aanpakken van voedselverspilling belangrijk voor ons klimaat: 'Broeikaseffecten en klimaatverandering hebben voor een derde te maken met het voedsel dat we eten. Daarom moeten we minder voedsel verspillen, meer plantaardig eten én groene energie gebruiken.' Aan de scholieren de taak op hier een oplossing voor te bedenken. Die waren divers: van bordspellen die de kennis over voedselverspilling vergroten tot apps die waarschuwen als de houdbaarheidsdatum van voedsel en drinken verstrijkt. Of ontwerpen die helpen om eten langer te bewaren. Zo bedacht een groepje een machine dat mist spuit op groenten en fruit. De mistmachine wordt al gebruikt in supermarkten, maar de leerlingen ontwierpen een model voor thuis.
Terwijl de jury zich boog over alle ideeën en ontwerpen, presenteerde Wilco Zwenis een quiz over voedselverspilling. Maura en Teuntje van het Ichthus Lyceum Driehuis kwamen daarbij als winnaars uit de bus. De jury gaf de derde plaats van de challenge aan een groep van het Ichthus Lyceum die een complete bewaarapp maakte die niet alleen waarschuwt als de houdbaarheidsdatum verstrijkt, maar kinderen spelenderwijs ook meer leert over verspilling. Bovendien kunnen mensen via de app recepten met elkaar delen.
De tweede plek ging naar een kastje met een Tillandsia-plant. Een idee dat ontstond door de groene vingers van één van de leerlingen van het Metis Montessori College. De bedenker van het ontwerp vertelde enthousiast over zijn liefde voor planten. 'Deze plant neemt vocht op en haalt daarmee voedingstoffen uit de lucht. Hierdoor bestrijdt de plant de ontwikkeling van schimmels en bacteriën en blijven etenswaren dus een stuk langer houdbaar.'
Grote winnaars was uiteindelijk een groep van het Metis Montessori College met hun bordspel genaamd Foetsie Voedselverspilling. 'Een zeer creatief en professioneel vormgegeven gezelschapsspel met pionnen en vragenkaartjes die de kennis van de deelnemers over voedselverspilling op een leuke wijze testen. Niet alleen een leuk, maar ook nuttig spel,' was het oordeel van de jury. 'Het tegengaan van voedselverspilling begint immers bij bewustwording. Ook de presentatie was erg goed, enthousiast en volledig.' De leerlingen wonnen niet alleen een circulaire beker, maar mogen ook met de hele klas op kookworkshop. Bovendien kregen alle leerlingen een fotolens voor hun telefoon als herinnering.
.