Het aantal vernielingen aan auro's is in 2024 fors gestegen in Noord-Holland ten opzichte van het jaar ervoor. Vooral in Aalsmeer sloegen vandalen aanzienlijk vaker toe, al loop je in Amsterdam het meeste risico op schade. In Zaanstad nam het aantal vernielingen toe met 20 procent, tot een totaal van 330 voertuigen.
De kans dat de dader gepakt wordt is nog altijd klein: in slechts één op de veertien gevallen wordt een zaak opgelost, blijkt uit onderzoek van Wegenvignetten.nl op basis van politiedata. De cijfers laten zien dat in Noord-Holland in 2024 6050 auto’s werden vernield, een toename van 14,4 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, waar het landelijk gemiddelde zeven procent is. In de gemeente Aalsmeer was de stijging met 150 procent het grootst, gevolgd door Oostzaan (plus 100 procent tot een totaal van 20 auto's) en Uithoorn (plus 71 procent). In twaalf gemeenten, waaronder Amstelveen, Alkmaar en Hilversum, nam het aantal vernielingen daarentegen juist af. Uitgeest kende met min 60 procent de grootste daling.
In zeventien van de 44 Noord-Hollandse gemeenten wist de politie vorig jaar geen enkele dader in de kraag te vatten. In Waterland had de politie daarentegen het vaakst succes: daar werden vorig jaar vier op de tien autovernielingen opgelost. Ook in Drechterland, Wormerland (met vernielingen aan in totaal 25 auto's) en op Texel weet de politie relatief vaak de dader op te sporen.
Autovernielingen zijn nooit helemaal te voorkomen, maar slimme keuzes verkleinen de kans aanzienlijk. 'Parkeer op goed verlichte plekken of in een bewaakte garage, vooral in risicogebieden. En laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen om vernieling uit frustratie te voorkomen,' adviseert Mattijs Wijnmalen van Wegenvignetten.nl. Daarnaast wordt de dashcam ook in Nederland steeds populairder, zo blijkt uit Google Trends-cijfers, met een opvallende piek afgelopen maand. Dat lijkt verband te houden met de recente vernielingen van Tesla’s, als gevolg van de toenemende afkeer tegen het bedrijf van Elon Musk.