Het is weer tijd voor het inleveren van een uurtje slaap voor de zomertijd

29 mrt , 16:08 Actueel
screenshot 20220323 130440 668ea7171d45bjpg
Depositphotos.com / CC0

De komende nacht gaat de klok weer een uur vooruit. Om precies 02:00 uur wordt de tijd een uur doorgeschoven naar 03:00 uur. Het doel is om beter gebruik te maken van het daglicht. Door de klok een uur vooruit te zetten blijft het ’s avonds langer licht, wat kan zorgen voor energiebesparing en meer mogelijkheden voor buitenactiviteiten.

Dit idee werd in de vorige eeuw ingevoerd om energie te besparen, met name tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog en de oliecrisis in de jaren 70. Naast Nederland hanteren veel andere landen de zomertijd. In de Europese Unie verzetten alle lidstaten op dezelfde dag hun klok. Andere landen zoals de Verenigde Staten, Canada en delen van Australië en Brazilië gebruiken ook een vorm van zomertijd. Niet elk land past de zomertijd toe. Dit komt door geografische en economische verschillen.

In landen rond de evenaar zoals Indonesië en Ecuador zijn de dagen en nachten ongeveer even lang gedurende het hele jaar. Hierdoor heeft een uur verschil weinig effect. Daarnaast hebben sommige landen zoals Rusland en IJsland de zomertijd afgeschaft omdat de voordelen niet opwogen tegen de nadelen, zoals verstoring van het slaapritme en gezondheidsproblemen. De Europese Unie overwoog enkele jaren geleden om zomertijd af te schaffen, maar tot op heden is er nog geen definitief besluit genomen.  

Vijf feitjes

  1. Duitsland was in 1916 het eerste land dat de zomertijd invoerde, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en andere Europese landen.
  2. Niet alle Amerikaanse staten doen mee: Hawaï en Arizona hanteren geen zomertijd.
  3. Studies tonen aan dat de energiebesparing door zomertijd kleiner is dan vroeger werd gedacht.
  4. De overgang naar zomertijd kan leiden tot slaaptekort en een verhoogd risico op hartaanvallen in de dagen erna.
  5. In Europa begint de zomertijd altijd op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober. Dit betekent dat de klok in de herfst weer een uur teruggaat.