Minister van Infrastructuur Barry Madlener heeft begrip voor de zorgen die in Zaanstad en Wormerland leven over het Schetsontwerp van de Luchtruimherziening, omdat de daarin aangekondigde verlegde vliegroutes voor veel meer vliegtuigoverlast zullen zorgen in Krommenie, Wormerveer en Wormer. De boodschap is dat het allemaal wel mee zal vallen.
De herziening van het luchtruim is een gevolg van de verslechterde veiligheidssituatie in de wereld, die maakt dat voor defensie een groter militair oefengebied nodig is in het noordelijk deel van het land. Dat wordt aangegrepen om gelijktijdig de inrichting van het civiele luchtruim te moderniseren. 'Het uitgangspunt blijft daarbij om zo kort mogelijk te vliegen,' aldus de minister in antwoord op een brief van de beide Zaanse gemeenten.
'De nieuwe indeling is zelf een zoveel mogelijk geluidsneutrale tussenstap. Deze stap legt bovendien de basis voor Hoger Naderen projecten per luchthaven. De ambitie van hoger naderen is om rond de luchthavens de leefomgevingskwaliteit te verbeteren door middel van continu dalen over vaste naderingsroutes vanaf circa 1800 meter (6000 voet). De verwachting is dat in een gebied tussen 45 tot vijftien kilometer van de luchthaven met deze werkwijze geluidswinst te behalen is. Vaste naderingsroutes geven bovendien de mogelijkheid routes te ontwikkelen die geluidgevoelige gebieden vermijden.'
In een onafhankelijke effectanalyse is met rekenmodellen onderzocht waar naar verwachting veranderingen in geluidbelasting gaan optreden. 'Het merendeel van de veranderingen in effecten, ook in Wormerland en Zaanstad, is nu voorzien in de 45 Lden contour,' schrijft Madlener. De 45 dB(A) Lden contour is een lijn op een kaart die aangeeft waar de geluidsbelasting gemiddeld meer dan 45 decibel (Lden) bedraagt. Lden staat voor Level day-evening-night, wat de gemiddelde geluidsbelasting gedurende de dag, avond en nacht aangeeft.
In de praktijk betekent dit dat woningen en andere gebouwen die binnen de 45 dB Lden contour liggen, gemiddeld meer geluid horen dan gebouwen daarbuiten.Dit kan gevolgen hebben voor de geluidshinder en de waarde van woningen. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert dat de geluidsbelasting niet meer dan 45 dB Lden mag bedragen.
De minister beschrijft in zijn antwoord aan Zaanstad en Wormerland de volgende voorziene effecten van de toekomstige indeling van het luchtruim:
Bij publicatie van het Voorlopig Ontwerp in 2026 wordt een geactualiseerde effectanalyse opgenomen met daarin ook het effect van de maatregelen voor geluidsreductie uit de Balanced Approach-procedure voor Schiphol en een integrale doorrekening van vlootvernieuwing op toekomstscenario voor het jaar 2030. Een adviescommissie beoordeelt aan de hand van het Schetsontwerp en de bijbehorende effectanalyses de nut en noodzaak van de nieuwe luchtruimindeling als onderdeel van de Luchtruimherziening. Dit advies zal zien op de zorgvuldigheid, nut en noodzaak van het Schetsontwerp. Deze commissie start deze maand en zal een vertegenwoordiging van omwonenden en andere belanghebbenden betrekken in een klankbordgroep.
Daarnaast zijn provincies uitgenodigd om een gebiedsadvies op te stellen. Op basis van het Schetsontwerp, verdere detaillering, gebiedsadviezen en het advies van de adviescommissie wordt toegewerkt naar een Voorlopig Ontwerp in het voorjaar van 2026. Over het Voorlopig Ontwerp vindt definitieve besluitvorming plaats in de Tweede Kamer. Invoering van de nieuwe indeling van het luchtruim is voorzien tussen de jaren 2028 en 2030.