Het Rijk trekt 50 miljoen euro uit voor investeringen in de energie-infrastructuur en de leefbaarheid in het Noordzeekanaalgebied. Zaanstad profiteert van vergroening langs het en bij het kanaal, maar verreweg het meeste geld wordt geïnvesteerd in de IJmond, waar de energietransitie de grootste impact zal hebben op de omgeving.
Het geld voor Zaanstad gaat onder meer naar de aanleg en de openstelling van het Hembrugbos, dat tot op heden is afgesloten voor publiek. Op het Hembrugterrein worden komende jaren veel woningen ontwikkeld en het openstellen van het bos draagt zowel bij aan het versterken van de natuur als aan de leefkwaliteit van het gebied. In Poelenburg gaat het onder andere om het verbeteren van de openbare ruimte ten behoeve van flexwonen op het sportpark, waar circa 170 tijdelijke woningen komen. Zo komen er daar bomen bij. Daarnaast krijgt de openbare ruimte bij pont Buitenhuizen een opknapbeurt. Die is gedateerd met veel verharding en een gebrek aan beplanting. Het plein wordt opnieuw ingericht waarbij er minder opstelstroken voor verkeer komen, waardoor ruimte beschikbaar komt voor groen en bomen. Bij de herinrichting worden veel nieuwe bomen geplant, wat goed is tegen hittestress. Bovendien wordt het fietspad veiliger gemaakt.
Het Rijksgeld is bedoeld voor locaties waar het opwekken van energie uit wind op de Noordzee wordt overgebracht naar het vasteland en het achterland van die vijf aanlandlocaties in Nederland. In het concept regioplan staan verschillende projecten in net Noordzeekanaalgebied, waaronder een tweede (ook elektrische) pont over het Noordzeekanaal bij Velsen, een warmtenet voor circa 2000 corporatiewoningen in Heemskerk en een gebiedsfonds voor het door Tata geteisterde Wijk aan Zee.
Het regioplan moet worden goedgekeurd door de provincie en de gemeenten Zaanstad, Beverwijk, Heemskerk, Velsen, Amsterdam en Haarlemmermeer. Om de klimaatdoelstellingen te realiseren heeft het kabinet de ambitie voor windenergie op zee in 2021 verhoogd naar een opgestelde capaciteit van circa 21 gigawatt (GW) rond 2030 - dat is ongeveer 75 procent van het huidige elektriciteitsverbruik van Nederland. Om een verantwoorde inpassing van de bijbehorende infrastructuur van het net op zee mogelijk te maken heeft het kabinet 500 miljoen euro beschikbaar gesteld voor gebiedsinvesteringen in de omgeving van de vijf aanlandlocaties van de netaansluitingen die rond 2030 gerealiseerd worden.