Het college onderschrijft het verzoek van acht fracties aan de burgemeester om snel contact op te nemen met het COA over de rol die Zaanstad zou kunnen spelen bij de opvang van vluchtelingen uit Afghanistan. Op dit moment is alleen duidelijk dat de nood hoog is en dat er meer opvanglocaties nodig zullen zijn.
D66, GroenLinks, de PvdD, SP, ChristenUnie, Rosa, het CDA en de PvdA stuurden Jan Hamming een open brief over de kwestie. 'Wij onderschrijven het belang van een veilig onderkomen voor de Afghaanse vluchtelingen die gevaar lopen in eigen land doordat zij voor Nederland of tijdens Nederlandse missies hebben gewerkt. Nederland heeft een bijzondere verantwoordelijkheid ten aanzien van deze vluchtelingen en probeert daarom deze groep te helpen,' luidt het antwoord.
'Op dit moment wordt aan deze evacués opvang geboden door defensie in samenwerking met het COA. Het is door de buitengewone situatie, de rol van defensie en onze beperkte mogelijkheden op dit moment nog onduidelijk welke rol wij als gemeente Zaanstad kunnen vervullen,' Kantwoorden Burgemeester en Wethouders in een memo.
Demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Asielzaken lieten de Tweede Kamer gisteren weten dat de opvangcapaciteit van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers 'om verschillende redenen onder grote druk staat' en zij deden daarom een oproep aan onder andere provincies en gemeenten 'om waar mogelijk hulp te bieden bij het vergroten van de opvangcapaciteit en het (tijdelijk) huisvesten van vergunninghouders'.
Steeds meer mensen komen uit landen als Afghanistan, Libanon, Belarus en Turkije hierheen om een veilig onderkomen te zoeken. In de afgelopen zeven weken ging het om een stijging van ongeveer 1600 mensen . Dit alles betekent dat op een totale opvangcapaciteit van ruim 29.000 plekken er op dit moment ruim 27.000 bezet zijn. Daarnaast veroorzaakt de krapte op de woningmarkt problemen met het vinden van huisvesting voor mensen die al een verblijfsvergunning hebben.
Op dit moment verblijven er ongeveer 11.000 vergunninghouders in de opvang, waarvan ruim 6000 al langer dan de afgesproken veertien weken na vergunningverlening. In de Kamerbrief worden vijf maatregelen genoemd die moeten helpen het tekort aan plekken (al dan niet tijdelijk) op te lossen:
Daarnaast stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken later dit jaar een financiële regeling open voor de huisvesting van aandachtsgroepen. Een bedrag van vijftien miljoen euro wordt gereserveerd voor vergunninghouders. Ook de hulp van andere partijen, zoals maatschappelijke hulporganisaties zal hard nodig zijn, aldus de bewindspersonen.
Zonder ondersteuning zit het COA naar verwachting binnen enkele weken vol en is crisisnoodopvang nodig. Dat betekent dat tijdelijke locaties worden gebruikt die eigenlijk niet bedoeld zijn voor opvang, zoals sporthallen. 'Alle inzet is erop gericht om dit uiterst onwenselijke scenario af te wenden.'