Burgemeester opgeroepen COA hulp aan te bieden bij opvang Afghanen

De noodopvanglocatie  Walaardt Sacré Kazerne in Zeist.
De noodopvanglocatie Walaardt Sacré Kazerne in Zeist.
Foto: COA

D66, GroenLinks, de Partij voor de Dieren, de SP, ChristenUnie, Rosa, het CDA en de PvdA hebben burgemeester Jan Hamming gevraagd om contact te zoeken met het COA om te weten te komen of Zaanstad een rol kan spelen bij de opvang van vluchtelingen uit Afghanistan.

In een open brief stellen de acht fracties ‘een grote verantwoordelijkheid te voelen om deze mensen zo nodig voorlopig, in afwachting van de nodige procedures een veilig onderkomen te bieden’. ‘Binnen enkele dagen was het gedaan met de verworven vrijheden en moest een groot aantal Afghaanse burgers eigen huis en haard halsoverkop, soms volledig berooid, achterlaten om letterlijk het vege lijf te redden. De luchtbrug die inmiddels op gang gekomen is zal een groot aantal ontheemden binnen onze landsgrenzen brengen,’ aldus de brief.

Hembrugterrein

Hamming zou er wat de ondertekenaars betreft ’terstond’ achter aan moeten gaan om de Zaanse bereidheid om te helpen kenbaar te maken bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Zij denken daarbij in eerste instantie aan ‘de mogelijkheden die er zijn op het Hembrugterrein’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen